В категории:Общество

ООН: Насилието над жени вреди на арабските икономики

Някои близкоизточни държави започват да предприемат мерки за защита на жените, но процесът все още е в началото си

Протест срещу домашното насилие в Бейрут, 2015 г. Снимка: Reuters

Организацията на обединените нации призова арабските държави да изчислят икономическата цена на насилието над жени в опит да насърчи политически реформи в региона, където тези проблеми са табу, съобщава Reuters.

Само няколко арабски държави имат закони, предназначени специално за насилието над жени – независимо дали става въпрос за „убийства на честта”, сексуално насилие от страна на съпруга или кръвосмешение, подчертават от ООН.

„Много държави в арабския регион гледат на насилието над жени като на частен въпрос, а не като обществен”, коментира Мехриназ Елавади , директор на Центъра за жени към Икономическата и социална комисия за Западна Азия на ООН (ESCWA). „Остойностяването на насилието ще помогне на правителствата да разберат, че то не засяга само малтретираните жени, но и цялата икономика”, добавя тя.

Използвайки препоръчания от ООН модел, през 2015 г. Египет е изчислил, че насилието над жени е струва на страната 123 млн. долара годишно.

Лакшими Пури, зам.-директор на ООН-Жени обяснява, че икономическата цена на насилието включва разходите на системата за здравеопазване, консултантите, съдебната система, както и загубената производителност на работещите жертви.

„Насилието над жени и момичета носи големи икономически щети на всяко общество. Негативният ефект върху участието на жените в образованието, работната сила и обществения живот подкопава и борбата за намаляване на бедността. То води до загуба на продуктивност и трудова заетост и източва ресурси от социалните услуги, съдебната и здравната системи, както и от работодателите. Поради това насилието над жени е една явна бариера пред устойчивото развитие”, заявява Пури.

Не са налични точни данни за насилието над жени в арабския свят. Световната здравна организация заявява, че 37% от жените в Източното Средиземноморие, което включва редица арабски държави, са били физически или сексуално насилвани от своите съпрузи или партньори.

В някои близкоизточни държави все пак се предприемат мерки за защита на жените.  През юли Тунис премахна закон, който позволяваше насилниците да избегнат наказание, ако се оженят за жертвите си. Ливан и Йордания премахнаха подобни закони за изнасилвачите по-рано през годината.

„Вече се случва промяна, но се намираме само в началото”, отбелязва Мохамад Насири, регионален директор на ООН-Жени за арабските страни. Той подчертава, че е нужна промяна в традиционните схващания, според които жените са съпруги и майки, чийто живот трябва да с върти около домовете им.

Въоръжените конфликти в нестабилния регион също допринасят за бедността и домашното насилие, защото ограничават възможностите за свободно придвижване и намиране на работа на семействата. „Елиминирането на насилието е правилна цел. Това, в което е нужно да убедим политическите лидери в региона е, че освен това е и умна цел”, заявява Насири.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар