В категории:Икономика

Все повече американци не могат да се пенсионират

Хората над 65-годишна възраст в САЩ, които продължават да работят, са нараснали двойно спрямо 1985 година

Илюстрация: pixabay.com

Точно както през миналия век в САЩ започнаха да изчезват семействата, издържани от един работещ, така днес много възрастни американци отлагат пенсионирането си. Причината е една и съща – те не разполагат с достатъчно пари, пише Bloomberg.

Разнебитените системи за социална сигурност, неадекватните пенсионни планове и изключително високите разходи за здравеопазване се съчетават по начин, който прави перспективата да напуснеш пазара на труда по-скоро плашеща, отколкото желана.

За първи път от 57 години процентът на участие в работната сила на хора в пенсионна възраст надхвърля 20%, показва нов доклад на финансовия консултант United Income. Това представлява двойно нарастване на работещите хора над 65 годишна възраст спрямо 1985 г. Най-голям ръст на заетостта се наблюдава при високообразованите възрастни хора – делът на служителите с поне полувисше образование сред работещите над 65 годишна възраст е нараснал до 53%, спрямо 25% през 1985 г.

По-високият дял на високообразованите е повишил средните доходи при тази демографска група до 78 хил. долара годишно, спрямо 48 хил. през 1985 г., като се отчете инфлацията. Това е повишение с 63%. За сравнение, при работещите американци под 65-годишна възраст средното повишение на приходите за периода е 38% до едва 55 хил. долара. Изчисленията на United Income са на база публикувани наскоро данни на Бюрото по преброяване на населението и Бюрото по трудова статистика.

Елизабет Кели, вицепрезидент наа United Income и бивш сътрудник на Националния икономически съвет на президента Обама, коментира, че има разлика между тези, които продължават да работят защото могат и искат, и онези, които го правят, защото се нуждаят от доходите. “От една страна са по-образованите и заможни хора с по-добро здраве, но от друга са по-нискообразованите хора в пенсионна възраст от работническата класа, които се нуждаят от работа най-много”, казва тя.

Бюрото по трудова статистика очаква застаряващите хора от “бейби бум” поколението да осигуряват стабилен ръст на участието на тази възрастова група в пазара на труда поне до 2024 г. В доклад на бюрото се отбелязва, че към средата на следващото десетилетие “бейбибумърите” ще са достигнали възраст между 60 и 78 години като “някои от тях се очаква да продължат да работят, макар че отговарят на изискванията за получаване на пенсии”.

Пенсионната математика изглежда грозна дори за тези, които изглеждат в добро финансов положение. Тереза Гилардучи, професор по икономика в New School for Social Research, изчислява, че плащанията от общественото осигуряване покриват средно около 40-50% от предпенсионния доход. Принципно се приема, че хората се нуждаят от поне 80% от предпенсионния си доход, за да могат да се справят след напускане на работа.

Типичният работник от долните 50% по доходи печели под 40 000 долара годишно и няма пенсионни спестявания. Намиращите се в средните 40% от разпределението на доходите печелят между 40 000 и 115 000 долара годишно, а медианният размер на спестяванията им е 60 000 долара, според изследването на Гилардучи.

Работещите от горните 10% по доходи печелят по над 115 000 долара, а медианните им спестявания възлизат на 200 000. Дори тази група не разполага с достатъчно спестявания  за комфортни старини (но трябва да се отбележи, че тези изчисления не включват недвижими имоти и други материални активи, както и шанса за получаване на наследство). Според преценката на  Гилардучи, типичният професионалист с висше образование в САЩ се нуждае от между 1 и 2 млн. долара спестявания, за да поддържа жизнения си стандарт след пенсиониране. Нищо чудно, че при това положение хората работят все по-дълго, завършва Bloomberg.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар