В категории:България

КТ „Подкрепа“: Дали не е време за наш евродепутат?

„Понятието „Социална Европа“ изчезна от лексиката на европейските политици“, констатира президентът на синдиката Димитър Манолов. Пред Десетия му конгрес той посочи основните проблеми пред страната: демографската криза, нарушеният баланс между труда и капитала в ущърб на работещите и несправедливото разпределение на икономическия растеж

Димитър Манолов. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“ ©

Изненадващ анонс направи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред започналия днес в София Десети конгрес на синдиката. Говорейки за понятието „Социална Европа“, което за съжаление е изчезнало от лексиката на европейските политици веднага след края на двуполюсния свят, той заяви, че профсъюзът има три варианта пред себе си във връзка с предстоящите евроизбори: да подкрепи отделни кандидати в някои партийни листи; да се ограничи до призив за масово участие във вота или да издигне свой кандидат като независим. Манолов, който е единствен кандидат за нов мандат начело на „Подкрепа“, посочи, че съдейки по настроенията в организацията е най-скептичен към първия вариант.

Темата беше засегната косвено и в приветствието към конгреса на друг синдикален лидер – Пламен Димитров от КНСБ. Той предупреди колегите си, че надигането на крайнодесния популизъм в Европа застрашава и синдикатите. „Тези хора се опитват да играят в нашето поле. Разправят, че никакви посредници не са им нужни, за да си говорят с работниците. Заплахата е за синдикализма и е нужен единен отговор на това, което се задава“, призова Димитров. Манолов го допълни, че подобна теза е разгърната в глава 16 на една книга. Тя се казва „Моята борба“, а нейн автор е Адолф Хитлер.

В речта си пред конгреса, протичащ под мотото „Синдикатът, който донесе свободата“, Манолов призна, че преди 30 години мнозина са си представяли, че ще заживеят изведнъж в света на корекомските витрини. „Оказахме се в един друг свят, в който алчността е водещото начало в човешките отношения. Заживяхме в свят, за който се оказахме неподготвени. Много от мечтите ни бяха потъпкани и смачкани в калта“, заяви лидерът на „Подкрепа“.

Стремително задълбочаващите се неравенства присъстваха в изказванията на всички синдикални лидери пред конгреса. Според Манолов, най-големите въпроси пред страната са как да бъде възстановен балансът в отношенията между труда и капитала, който сега е силно накърнен в ущърб на работещите, и как се разпределя икономическия растеж.

„Както другаде, така и в България, към 1% от хората се разпределя произведеното от останалите 90%“, заяви той. Положение, при което транснационални корпорации реализират по-големи приходи от БВП на развити държави, беше наречено „смъртоносно за демокрацията и социалните системи“ от почетния президент на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. 100 пъти вече достига разликата между заплащането на топ-мениджъри и работещи за минимално възнаграждение, посочи и Пламен Димитров. Според него, социалният мир не може да бъде гарантиран, ако този проблем не бъде адресиран и решаван по системен начин.

„Миналият век роди социалната държава, а днес постепенно се сбогуваме с нейните достижения. Хората губят усещане за солидарност, намалява стремежът към сдружаване. Основното предизвикателство пред всички нас е да преоткрием силата на колективното, на солидарното действие“, заяви в приветствието си към делегатите президентът на България Румен Радев. Според него, глобализмът и неолибералният модел започват да отстъпват място пред икономическия патриотизъм.

„Не е вярно, че хората не искат да се сдружават. Да го кажем направо – в много частни фирми не им дават да се сдружават и това трябва да спре!“, поде темата и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По време на неговото приветствие в залата влезе премиерът Бойко Борисов, който също се обърна към делегатите. В характерния си стил той оправдава лекото си закъснение с денонощно полагани грижи за народа – цяла нощ се е занимавал с енергийната стратегия, сутринта е решавал проблеми на протестиращи медицински сестри, а сега идвал „от едно съвещание в БОП-а“, където се обсъждала борбата с контрабандата на горива.

Борисов е убеден, че догодина доходите в страната ще се вдигнат с 10%, посочвайки борбата с контрабандата като основен източник за повишаване на приходите в държавния бюджет, а оттам и за разпределение. Премиерът отново не спомена и дума за възможни други механизми за преразпределение на произведеното като например промени в данъчната политика. Той обаче погледна самокритично на дългогодишната стратегия на България за привличане на инвеститори като дестинация на евтин труд – „…която ни изигра много лоша шега“. И за кратко заговори с езика на синдикалистите, че ако работодателите не повишават заплатите, работниците ще им избягат.

Още снимки: 

« 1 на 2 »
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар