В категории:България

Ще купуваме F-16, реши коалиция ГЕРБ-ДПС-ВМРО

Управляващото мнозинство се пропука по въпроса за новите самолети, но ДПС отново удари рамо на Бойко Борисов

Правителството на България получи мандат от Народното събрание да проведе преговори с колегите си от САЩ за придобиване на боен самолет F-16V Block 70. Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и няколко депутати от „Обединени патриоти“, които са част от ВМРО.

Общо 130 народни представители гласуваха „за“ решението, 84 бяха „против“ и нито един не се въздържа.

Гласуваното решение дава мандат на правителството при преговорите да бъдат допуснати „отклонения“ от досегашните български изисквания за закупуването на нови самолети. Въпросните изисквания бяха записани в старо решение на парламента и касаеха най-вече цената и сроковете за доставка на новите машини.

Таванът на сделката беше 1.8 млрд. лева с ДДС, но офертата на САЩ към момента го надвишава. Освен това има изискване първите изтребители да бъдат доставени до две години след сключването на договора, на което американците засега не могат да отговорят.

Според управляващите, в течение на преговорите цената може да бъде намалена, а подкрепата на ДПС дойде заради „отстояването на евроатлантизма“.

”Досега имаме изразена позиция от институциите на САЩ, че когато започнат преговорите по същество, с всички детайли в подготовката за споразумение, ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, обясни Цветан Цветанов.

”Категорично подкрепяме решението. Позицията ни е ясна и строго последователна. Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той не пропусна да „захапе“ ГЕРБ за това, че не могат да си осигурят сами мнозинство за подобно стратегическо решение.

Бившият командир на Военновъздушните сили Симеон Симеонов, който днес е депутат от ДПС, добави, че изборът на боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава. „Политическото решение на правителството за начало на преговори със САЩ е политически и стратегически избор за нашата страна. Решението за процедурата трябва да е политическо от самото начало – това е позицията на ДПС. Движението винаги е работило за засилване и отстояване на евроатлантизма“, коментира Симеонов пред БНР.

ДПС на среща с американския посланик. Снимка: Пресцентър на партията

В края на миналата година Карадайъ и почетният председател на ДПС Ахмед Доган проведоха среща с посланика на САЩ Ерик Рубин, за която беше публикувано лаконично прессъобщение, че са били обсъдени „актуални политически въпроси, както и развитието на двустранните отношения“.

Йордан Цонев пък заяви, че изобщо не е трябвало да има конкурсна процедура, а трябвало директно да се премине към преговори със САЩ като ключов партньор. „Това решение, както стигнахте до този извод накрая, трябваше да бъде чисто политическо. Така щяхме да избегнем тези излишни дебати, в които много страни могат да намерят повод за дипломатически неприятности“, каза той.

От БСП се обявиха не срещу преговорите със САЩ, а срещу отклоняването от досегашните условия.

„Искате от нас да вземем решение, с което да подпишем празен чек на правителството. Не приемаме игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. Дали сме съгласие за таван от 1.8 милиарда лева и няма да отстъпим от него, защото България не може да си позволи да похарчи повече за това“, каза бившият външен министър и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин.

„Без да изнасяме класифицирана информация, отклонението от зададената рамка за цената на бойните самолетите е над половин милиард лева, без допълнителните разходи”, коментира пък по-рано пред бТВ неговия колега Славчо Велков.

„Ако бяхте по-умни, трябваше да предложите да отменим онова решение, а не да дадем правомощия за нарушаване на законите“, каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че в БСП са последователни – „за“ модернизация чрез закупуване на нови самолети, но и „за“ спазване на законите.

Тя попита дали днешното гласуване е заявка за нова управленска коалиция, на което Йордан Цонев, че „няма нищо по-естествено от това ние да се обърнем към САЩ като наш основен партньор в защита на националната сигурност“ и това е позиция на ДПС от началото на 90-те години. „Не е никаква нова управленска коалиция, а правилната стратегическа ориентация“, настоя той.

Остър противник на решението се оказа и бившият вицепремиер Валери Симеонов, който вече е редови депутат от „Обединени патриоти“. ”Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, каза Симеонов.

Той обяви, че депутатите от НФСБ не подкрепят предложението, защото се нарушава парламентаризмът на страната. Симеонов също се обяви срещу нарушаването на цената, техническите параметри и инвестиционното предложение, които вече са зададени от парламента.

Също така, според бившия вицепремиер, единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази, а не чрез няколко самолета, тъй като съседни държави имат над 600.

От „Атака“ също се обявиха против, като лидерът на партията предложи свое проекторешение, което да включва нови преговори с други правителства, включително с Русия, Китай, Индия, като в преговорната група да има и представители на всички парламентарни партии.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пък предложи референдум по темата. „Вие допитахте ли се до хората дали те искат да харчим тези пари за железа или искат да ги харчим за здравеопазване, образование, национална сигурност, решаване на демографските проблеми“, каза Марешки.

В началото на заседанието от БСП поискаха в залата да бъде извикан премиерът Бойко Борисов, а от ГЕРБ контрираха, че трябва да дойде и главнокомандващият армията – президентът Румен Радев. Нито един от двамата не се яви в Народното събрание, където освен депутатите присъства единствено вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и представители на висшето военното ръководство.

От трибуната на парламента Цветан Цветанов припомни стари позиции и интервю на тогавашния командир на Военновъздушните сили Румен Радев пред вестник „Преса“, в което сегашният президент заявява, че офертата на САЩ включва въоръжение и така „цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения“.

След това Цветанов заяви, че уважава мнението на „летеца Румен Радев“, нарече самолетите F-16 „най-добрите“ и нападна президента, че вече като политик явно е променил мнението си, като намекна, че това може би е следствие на „зависимости“.

След дебатите думата взе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който настоя, че модернизацията на ВВС не търпи повече отлагане. „Няма никаква връзка дали самолетът е шведски или съветски, важното е да е най-добър за отбраната. За мен е важно да сме въоръжени с най-доброто, най-качественото оръжие“, каза той и добави, че трябва да погледнем съседите и да закупим по-добро оръжие от тях, което ще се случи само ако купим F-16V Block 70.

Според него има два варианта – рестартиране на цялата процедура, което пак ще доведе нещата до никъде, или продължаване на преговорите. Ако резултатът от тези преговори не бъде добър, тогава парламентът може да отхвърли постигнатото споразумение, настоя Каракачанов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар