В категории:България

Софийски „паяци“ се развилняха предпразнично

Внимание – когато центърът е задръстен, започва репатриране на автомобили в кварталите! Тихата улица „Калина Малина“ от години е превърната в капан за гражданите и хранилка за общинарите. Чаканият от стотици хора пътен знак продължава да липсва, за сметка на това се е появил друг, който обслужва един човек

Обичайна гледка в центъра на София. Но когато той стане непроходим, „паяците“ знаят къде ще намерят сигурна плячка в кварталите. Снимка: kmeta.bg

София е задръстена, замръзнала, задимена. Петък, 21 декември, за мнозина е последен работен ден преди Коледа. Още от сутринта големите булеварди са блокирани от километрични колони, а в предиобеда вече са непроходими и малките улици в центъра. Навсякъде се усеща предпразнична треска, всеки е тръгнал нанякъде да свърши нещо последно, все едно с края на годината идва и краят на света. Един от тези дни, заради които празниците ти се отщяват…

Има и разумни хора, които са се вслушали в призивите на общината да не усложняват и без това тежката обстановка. Решили са в този ден да оставят колите си пред блока и да отидат на работа с градски транспорт. Така хем няма да увеличават задръстванията, хем ще пазят и белите дробове, и нервната си система. Както своите, така и на останалите два милиона софиянци и гости на столицата. Стига такъв човек до работното си място, подхваща задачите за деня, когато телефонът му започва да звъни на пожар. Вдига и чува: „Прибирай се бързо! Паяците дойдоха, започнаха да вдигат коли!“.

Такъв кошмар са преживяли вчера живеещите на улицата с поетичното име „Калина Малина“ в квартал „Гео Милев“. Тя не е нито синя, нито зелена зона за платено паркиране. Наблизо няма разположена никаква институция или голям магазин, които да усложняват трафика. Въпреки това от години уличката е превърната в капан на общинското дружество „Център за градска мобилност“.

Дойдат ли празници, наближи ли краят на годината, трябва ли да се изпълнява някакъв годишен или месечен план – репатриращите камиони нахлуват на тихата улица и я превръщат в ад за живеещите на нея. Същото се случва и в дните, в които центърът на София е непроходим дори за „паяците“, но те не са свикнали да бездействат…

Каква е особеността на „Калина Малина“?

Това е малка еднопосочна улица. От лявата страна на движението са разположени 4-етажни „социалистически“ жилищни блокове с хубави и поддържани междублокови пространства, но без гаражи. От дясната страна на улицата са предимно кооперации от типа „ново строителство“ като с гаражи разполагат някои от собствениците в тях. По правилник паркирането на „Калина Малина“ трябва да се извършва от дясната страна, където са входовете и изходите към гаражите. Това обаче би съкратило поне наполовина наличните паркоместа на улицата. Както почти навсякъде в София, и тук местата за паркиране често не достигат, но хората са свикнали да се справят някак си, без да си пречат.

Точно заради това от много години паркирането по ул. „Калина Малина“ реално се извършва от лявата страна. Там са разположени и контейнерите за боклук. Общината в район „Слатина“ обаче не се е сетила или нарочно е забравила да сложи знак, който изрично разрешава паркирането отляво. И ето я готова хранилката за вечно гладните и ненаситни „паяци“!

Вместо да отпушват центъра и да облекчават движението там, където реално е затруднено, общинските служители си знаят, че на „Калина Малина“ винаги ги чака сигурна плячка. Автомобилът на почти всеки жител на улицата е бил поне веднъж репатриран, споделиха местните хора пред „Барикада“. От „Калина Малина“ „паяците“ често нахлуват и към съседни улички – някой застъпил леко тротоара при паркиране, друг нямал достатъчно отстояние от кръстовище… Наказателните акции често се провеждат в дните около празници – не само по Коледа, но и по Великден и други.

Както вече споменахме, от район „Слатина“ сигурно са забравили да сложат знак, който да направи разумното паркиране по „Калина Малина“ едновременно с това и законно. С поставянето на друг пътен знак обаче общинарите са действали доста експедитивно. Местните жители го наричат „частният знак“.

Оказва се, че още в самото начало на улицата – срещу новопостроена жилищна сграда от ляво на посоката на движение, има участък който е забранен за паркиране дори и от дясно. Знакът се появил не заради зареждането на двете квартални магазинчета в сградата, както в началото си помислили хората. Нито заради малкото читалище „Св. Георги Победоносец“ отсреща. А заради единствения гараж към луксозната сграда, който върви в комплект с огромен ВИП-апартамент в нея. Паркираните отсреща коли понякога пречели на новия собственик да влиза и излиза с проста маневра, налагало се да прави няколко движения с автомобила си. Така покрай гаража му били заличени още 6-7 паркоместа!

Местните споделят, че докато свикнат с новия знак, наблизо винаги дежурял „паяк“, за да осигурява комфорта на собственика. След време хората от „Калина Малина“ разпознали в негово лице шефа на маститата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (известна повече като КОНПИ) Пламен Георгиев. Същият обича да повтаря в интервютата си, че в България няма недосегаеми хора. Явно има обаче недосегаеми паркоместа!

Така си върви животът на тихата улица „Калина Малина“. Хората са се оплаквали, идвали са телевизии, правени са предавания… Чаканият от стотици жители пътен знак продължава да липсва, за сметка на това се е появил друг, който обслужва един човек. Статуквото е непоклатимо – с „Видими резултати“ за „Стабилна България“ и „В интерес на гражданите“, както ни известява витрината на намиращия се наблизо клуб на ГЕРБ.

„Барикада“ ще продължи случая с въпроси към институциите и снимки

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар