В категории:Свят

Кризата в Газа може да доведе до предсрочни избори в Израел

Оставката на министъра на отбраната Авигдор Либерман демонстрира стремежа му да използва ситуацията, за да закрепи позициите си сред десния електорат

Либерман обявява изтеглянето си от кабинета. Снимка: Haaretz

Крайнодесният израелски министър на отбраната Авигдор Либерман изненадващо подаде оставката си в сряда, посочвайки като причина несъгласието си със сключеното от правителството примирие с Хамас, дошло след поредната ескалация на насилието в Ивицата Газа. Либерман заяви, че партията му „Наш дом Израел” се изтегля от управляващата консервативна коалиция на Бенямин Нетаняху и ще настоява за предсрочни избори.

Дори с излизането на петимата депутати на „Наш дом Израел” от коалицията, правителството на Нетаняху теоретично може да оцелее, тъй като все още има мнозинство от 61 депутата в 120- членния Кнесет. Високопоставен източник от партията на Нетаняху е заявил пред Haaretz, че предсрочни избори не са нужни и първоначално премиерът ще поеме и отговорностите на Либерман в правителството. Друг ключов член на коалицията – религиозната партия „Еврейски дом” обаче заяви, че също може да напусне, ако лидерът ѝ Нафтали Бенет, който в момента е министър на образованието, не бъде назначен на мястото на Либерман. Този ход на Либерман вероятно ще означава провеждане на избори в началото на 2019 г. – половин година преди изтичането на редовния мандат.

„Не си търсех причина да напусна. Опитвах да остана лоялен член на правителството и да не вадя вътрешните противоречия публично, дори когато това носи електорални щети”, заяви Либерман на специално свиканата пресконференция. По думите му двете повратни точки за решението му е допускането на пари от Катар в Газа и споразумението за прекратяване на огъня между Израел и Хамас, обявено във вторник. По думите на Либерман единствената дефиниция за тези действия на Нетаняху е „капитулация пред тероризма”.

Търканията в коалицията станаха видни и от едноличното решение на Либерман да блокира вноса на горива в Газа, за което останалата част от правителството научи от медиите. Либерман е изразявал и недоволство от забавянето на евакуацията на бедуинското селище Хан ал-Ахмар на Западния бряг. Плановете на израелските власти да прогонят жителите, за да освободят място за разширяване на заселническо селище предизвикаха остра реакция от Европа и хуманитарните организации.

Ислямисткото движение Хамас от своя страна заяви, че оставката на Либерман е признание за израелското поражение във военната конфронтация през последната седмица. Няколко дни преди оставката представителят на Хамас Хусан Бадран заяви пред медиите, че „ако Нетаняху иска да сложи край на този рунд на насилието, трябва да уволни Либерман, чиито глупави постъпки предизвикаха ескалацията”.

Хамас овладя контрола над Ивицата Газа през 2007 г., което се превърна в оправдание за налагането на блокада на анклава и двата му милиона жители както от страна на Израел, така и на Египет. Оттогава Хамас и Израел са водили три войни, довели до смъртта на хиляди цивилни. Разрушенията от последния конфликт от 2014 г. все още не са възстановени, което влошава и без това изключително тежката хуманитарна и икономическа ситуация в Газа.

Палестинските власти на Западния бряг също се включват в натиска върху Хамас като ограничават плащанията към административните служители в Газа. Социалните проблеми в обсадения анклав се увеличават и заради решението на администрацията на Тръмп да спре финансирането за Агенцията за палестинските бежанци към ООН, която осигурява образование, здравеопазване и други критично важни услуги за палестинските общности. От месец март насам по границата на Газа се провеждат ежеседмични протести срещу блокадата, нетърпимите условия на живот и с искане да се позволи завръщане на палестинските бежанци и наследниците им в родните им места, които сега се намират в Израел. Досега поне 170 палестинци са убити от израелски снайперисти по време на тези протести, сред тях деца, журналисти и медицински сестри.

Миналата седмица пратеници на Катар доставиха в Газа 15 млн. долара помощ за изплащане на част от забавените заплати на гражданските служители в Газа. Катар се е ангажирал да предостави общо 90 млн. долара за покриване на заплати и хуманитарни дейности в Газа през следващите шест месеца.

Това частично облекчение за жителите на Газа обаче бе последвано от нова военна ескалация, дошла в следствие на израелски щурм на територията на анклава, довел до смъртта на седем палестински бойци, включително командир от Хамас, както и на един израелски войник. В отговор на това палестинските групировки изстреляха стотици ракети към градове в Южен Израел, а израелските военни осъществиха вълна от бомбардировки на Газа. Сред унищожените в резултат на израелските удари сгради бяха телевизионна станция и жилищен блок с детска градина на първия етаж. Израел твърди, че сградата е била използвана от бойци на Хамас, което е отричано от живеещите в блока.

Жители на Газа минават покрай една от разрушените от последните израелски бомбардировки сгради. Снимка: mondoweiss.net

Ескалацията предизвика гневни реакции сред електората на десните партии в Израел, а Либерман и Бенет побързаха да се разграничат от примирието, договорено с посредничеството на Египет. Според съобщения в израелските медии по време на заседанията на правителството Либерман е настоявал за „твърди и решителни” действия срещу Хамас, а Бенет е изразил „кристално ясно” несъгласието си с примирието.

Според близки до Либерман лица, цитирани от израелски медии, заявленията от офиса на Нетаняху, че министърът на отбраната подкрепя примирието в Газа, са вбесили Либерман.

Електоралната база на родения в бившия Съветски Съюз Либерман е съставена основно от рускоезични емигранти и светски настроени десничари, които споделят неприязънта му към арабското малцинство в страната и религиозното влияние на ултраортодоксалните еврейски партии. Кореспондентът на Haarez Аншел Пфефер отбелязва, че Либерман е избрал отлично момента да подаде оставка, защото така ще принуди Бенямин Нетаняху да защитава непопулярното си решение за Газа по време на изборната кампания. За „Наш дом Израел” е жизненоважно да привлече гласове от Ликуд и други десни партии, защото иначе има опасност да не премине бариерата за влизане в парламента.

„Като подава оставка сега, Либерман открадва инициативата от съперника си Бенет и залепя клеймото за провала в Газа на Нетаняху. Той се надява да засили позициите си сред десния електорат преди изборите като се представя като безкористния министър на отбраната, който е напуснал, когато не е бил послушан от слабия министър-председател”, пише Пфефер.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар