В категории:България

Пожарната съветва: Ако къщата ви пламне, повикайте частни огнеборци

Или пък си платете на държавната пожарна. Звучи като антиутопия, но е самата истина. Бавно и полека, съвсем целенасочено, това е поредният сектор, подготвян за „аутсорсинг”, тоест за изнасяне на услуги към частната сфера

Българското МВР закрива 12 противопожарни служби. Хора няма да се съкращават, ще бъдат пренасочени към звена в съседни селища. Отдалечеността на екипите обаче „гарантира” закъснение при озоваването на адрес. Ще се закъснява средно 10-12 минути, а може и повече, тоест пожарната няма да дойде в първите най-важни моменти от бедствието. Пътищата в страната са лоши, техниката не е надеждна – ако сега при бедствие се молите огнеборците да дойдат бързо, вече няма нужда да се молите, защото няма как да пристигнат бързо. Но всичко това не е особен проблем. Имате четири възможности: 1. Да гасите сами; 2. Да извикате доброволци и да се надявате да бъдат бързи и точни, както професионалистите; 3. Да платите на частна пожарна, която да кисне с автомобил някъде във вашето селище и при нужда да дойде бързо. 4. Да си платите за същото на държавната пожарна.

Главен комисар Николай Николов разяснява т.нар. реформа. Снимка: фейсбук профил на ПБЗН

Всичко това звучи като антиутопия, но е самата истина. Разяснена бе не от друг, а от шефа на пожарната главен комисар Николай Николов в петък, 29 септември, по bTV. Разговорът му с водещия Антон Хекимян е повече от скандален, препоръчваме на читателите да го изгледат. В него Николов проявява любезността чинно да информира какво точно се случва при поредната „реформа” в пожарната и какви ще са последствията. Но той не вижда в това проблем, напротив – подкрепя. Така например една от службите, която се закрива, е в курорта Пампорово. Обслужването ще се поеме от екипите в Чепеларе или Смолян. Но през зимата пада сняг, родопските пътища са трудно проходими, курортът е пълен с хиляди посетители… – какво се случва при пожар? Автомобилите от Смолян и Чепеларе със сигурност ще закъснеят? „Ами какво пречи на хотелиерите да направят това, което се прави на запад – да си наемат частни служби”, обяснява невъзмутимо Николов. Другият вариант било да плащат на държавната пожарна, за да обърне тя по-сериозни грижи на курорта, както правели отдавна хотелиерите на Златни пясъци през лятото.

Водещият Хекимян мигаше на парцали невярвайки какво точно му говори Николов, но огнеборец №1 беше повече от хладнокръвен – като човек с отдавна отнети разум и сърце, досущ като в антиутопия. И с чиновнически глас безизразно разказваше каква точно е „реформата”. А именно: не достигат хора, пожарникарите са кът, трябва да се формират по трима души в екип, сега са двама на много места; 12 служби се премахват, служителите им ще попълнят липсващите бройки; така се пестят разходи, а доброволни формирования ще попълнят празнината. Е, всичко това означава по-дълъг маршрут при пожар, по-късна реакция, необучени доброволци, хиляди хора в риск… За Николов обаче няма особен проблем. Казва, че положението и сега е почти същото, най-много да се влоши още мъничко…

Трудни години настанаха за пожарникарите… Снимка: фейсбук профил на ПБЗН

А истината е трагична и тривиална. Целият този проблем е породен от две причини. Конкретната – пожарникарите са кът, защото възнагражденията им не са вдигани от години. Средната заплата е 700 лв. – 800 лв., напоследък не се осигурява нужната екипировка. Кой луд ще стане пожарникар при такива условия? Няколко пъти в последните месеци огнеборците протестираха с искане за по-високи заплати, обещаха им вдигане от 2018 г., но евентуално… Като няма хора, налага се закриване на звена.

Втората причина обаче е по-интересна, тя е базисната – бавно и полека, съвсем целенасочено, това е поредният сектор, подготвян за „аутсорсинг”, тоест за изнасяне на услуги към частната сфера… Затова и не се вдигат заплатите, не се осигуряват условия, а закриването на служби е добре дошло. Целта е ясна – същата дейност, което се извършва от държавната пожарна, да бъде предоставена на частни фирми. А ако вие като гражданин сте против, държавната пожарна следва бъде затрита, за да нямате избор. Това е цяла една философия – теория и практическо приложение.

Пирин горяла, Рила, а и Странджа… Къщите на все повече българи буквално са в огън. Нищо, важното е частният бизнес да върви, защото „така е в Европа”.

Из писмо на синдикат “Огнеборец” до президента, Народното събрание и правителството: „Вместо да се търси решение, чрез осигуряване на необходимия щат за запълване на екипите, ръководствата на ГДПБЗН и на МВР имат намерение да закрият част от съществуващите служби и участъци с мотива, че същите са недостатъчно натоварени, поради което са неефективни. Това са служби и участъци за пожарна безопасност и защита на населението предимно в малки общини и населени места, които са отдалечени от големите градове, в които има осигурени служби на ПБЗН. Закриването на тези служби и участъци ще доведе до липса на навременна и адекватна защита на населението в тези общини при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Времето за реакция (пристигане на пожарен или спасителен автомобил на мястото на произшествието) ще се увеличи в пъти, което ще доведе както до по-големи материални щети, така и до загуба на човешки животи. Броят на произшествията, отработени от структурите на ГДПБЗН за първото полугодие на 2017 година се е увеличил с 26,5% спрямо същия период за 2016 година, а именно от 18130 на 22900.”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар