В категории:Икономика

МВФ: Растежът трябва да достига до всички, неравенството е голям проблем

Международният валутен фонд предупреждава, че неравенството в доходите поставя спирачки през глобалното развитие. Водещи фигури и експерти на организацията съветват да се вземат мерки за намаляване на неравенството – по-голяма данъчна помощ за бедните като средство срещу концентрацията на богатството, целеви програми за социално подпомагане, повишено образование и квалификация, по-висока минимална заплата, подкрепа за грижите за децата, платен семеен отпуск и други.

 

Снимка: Pixabay.com

Неравенството в доходите нараства толкова бързо в САЩ и по целия свят, че заплашва трайно икономическият растеж, твърди Международният валутен фонд в свое проучване.

„Силният икономически растеж е необходим за развитието на икономиката, но не винаги е достатъчен“, посочват четирима икономисти на МВФ в проучването, публикувано на 20 септември, на което Business Insider обръща внимание в свой материал.

„Икономическият растеж осигурява основата за преодоляване на бедността и повишаване на жизнения стандарт. Но за да бъде растежът устойчив и приобщаващ, ползите от него трябва да достигат до всички хора“, добавят те.

„Неравенството се увеличава в редица развити икономики и продължава да бъде устойчиво високо в много такива, които все още се развиват“, подчертават още експертите от МВФ.

„Тази ситуация основателно притеснява всички експерти. Изследванията в МВФ и на други места ясно показват, че продължаващата липса на инклузивност или приобщаване – определена като широко споделена полза и възможности за икономически растеж – може да разбие социалното сближаване и да подкопае устойчивостта на самия растеж“.

Това е така, защото растежът, който изключва големи части от населението, засилва неравенството по различни начини – като достъпа до образование, технологии, ресурси и дори социални връзки, които помагат на хората да намират работа и да останат адекватни към изискванията на пазара на труда.

В много страни най-богатият 1% от се е възползвал непропорционално от икономическия растеж през последните години, твърдят от МВФ, потвърждавайки други проучвания по този въпрос.

„Доходите на намиращите се на върха 1% от хората представляват 10% от общите доходи в много страни от Г20, а в САЩ и Южна Африка порциите са още по-големи„, посочи МВФ в изследване през юли.

Дори в държави, в които бързият икономически растеж помогна на много хора да излязат от бедността, „най-богатите са се възползвали много повече от останалите“.

Средният дял на доходите, отиващ при работниците, е спаднал в редица държави. „Спадът в дела на доходите от труд в глобален мащаб обикновено означава повишаване на неравенството в доходите като цяло“, твърди изследването.

„Сред всички страни, в тези с по-нисък дял в трудовия доход се обикновено се наблюдават по-високи равнища на неравенство и при цялостните доходи, както и при разполагаемия доход. В страните, в които делът на трудовите доходи се увеличава, това е свързано с намаляване на неравенството като цяло.

Свиването на средната класа в развитите икономики като САЩ на фона на слабия ръст на заплатите и нарастващото неравенство, стопира глобалния растеж, потвърди вчера и високопоставен представител на МВФ, цитиран от АФП.

Заместник-директорът на МВФ Тао Джан заяви, че новите данни на организацията за икономическия растеж ще покажат малка промяна в глобалното възстановяване, което все още се случва твърде бавно.

„Близо десетилетие след световната финансова криза, глобалната икономика се подобрява“, посочи Джан по време на икономически форум в Кливланд. През юни МВФ прогнозира глобален икономически растеж от 3,5% през тази година, което е малко повече от 3,2% през 2016, а през 2018-та ще се ускори до 3,6%.

И макар това да е „добра новина“, растеж от 3,5% е слаб в исторически план, подчерта той. Като „виновници“ Джан посочи неравенството в доходите, забавянето на ръста на производителността, ниският ръст на заплатите и слабата инфлация.

МВФ прогнозира ръст от 2,1% за тази и следващата година в САЩ при 1,6% за 2016 година. Макар САЩ да преживяват втория най-дълъг период на непрекъснат растеж след 1850-та година, той остава доста под поставената от Доналд Тръмп цел от 3%.

Повече от половината от американските домакинства днес имат по-ниски заплати спрямо 2000-та година, когато ги приравним с инфлация, каза още заместник-директора на Международния валутен фонд. Същевременно около две трети от домакинствата, които напускат средната класа, се смъкват в долния сегмент на разпределение на доходите, като печелят по-малко от половината от средния доход за САЩ, добави Джан.

Това неравенство в доходите тежи върху общото глобално потребление, намалявайки го с около 3,5% през последните 15 години, каза той.

„Това оказва сериозен ефект върху общото търсене. Всички ние сме наясно за социалните ефекти и политически последици, които съпровождат тези промени в нивото на разпределение на доходите на домакинства“, добави Джан, отпращайки към нарастване на протекционизма и национализма в много западни страни.

Заместник-директорът на МВФ призова за целеви програми за социално подпомагане, повишено образование и квалификация, за по-висока минимална заплата, подкрепа за грижите за децата, платен семеен отпуск, както и по-голяма данъчна помощ за бедните като средства срещу концентрацията на богатството.

Директорът на МВФ Кристин Лагард отдавна се аргументира в полза на видовите политики, за които призовава нейният заместник, а през миналата седмица предупреди, че САЩ няма да постигнат амбициозните си цели за икономически растеж без сериозни реформи, включително данъчни.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар