В категории:Свят

Саудитският престолонаследник търси изход от войната в Йемен

Мохамед бин Салман се показва като по-прагматичен от очакваното в лични разговори с щатски дипломати, показват изтекли имейли

Мохамед бин Салман. Снимка: Wikimedia Commons

Ключов представител на властта в Саудитска Арабия, отговарящ за катастрофалната война в Йемен, иска да я спре, показват изтекли имейли между него и влиятелни фигури от външнополитическия елит във Вашингтон.

Кореспонденцията, публикувана първо в Middle East Eye, показва, че саудитският коронован принц Мохамед бин Салман иска да намери изход от войната срещу хутите в Йемен, която Риад започна по негова инициатива и вече над две години не успява да спечели.

Наследникът на саудитския трон, който е и министър на отбраната и на практика управлява страната, е повдигнал въпроса при среща със Стивън Хадли и Мартин Индайк. Първият е бивш съветник по националната сигурност на САЩ по времето на Джордж Буш-младши, а вторият – високопоставен дипломат по времето на Клинтън и Обама, както и бивш посланик в Израел.

Подробностите за срещата са описани в електронна кореспонденция между Индайк и посланикът на Обединените арабски емирства в САЩ Юсуф ал-Отаиба през април. Имейлите са открити от GlobalLeaks сред друга кореспонденция, изтекла след хакерска атака на пощата на Отаиба в Hotmail, която той често е използвал по служебни въпроси.

„Смятам, че Салман е много по-прагматичен отколкото изглежда от официалните позиции на Саудитска Арабия”, пише Отаиба на Индайк на 20 април. Щатският дипломат бързо отговаря: „Съгласен съм с това. Той бе доста ясен със Стивън Хадли и мен, че иска да излезе от Йемен, и че не е проблем САЩ да имат отношения с Иран, стига те да са координирани предварително и целта им да е ясна”.

„Не мисля, че някога ще видим по-прагматичен лидер на тази страна. Затова е толкова важно да работим с тях – никога няма да можем да получим по-добри резултати то саудитците”, заявява от своя стана Отаиба.

Имейлите се появиха в медиите няколко дни, след като иракският вътрешен министър Касим ал-Аражи заяви, че Салман официално се е обърнал към него с молба да посредничи между Саудитска Арабия и Иран. Рияд скъса дипломатическите си отношения с Техеран през миналата година, след като екзекуцията на шиитски проповедник в Саудитска Арабия предизвика атаки срещу саудитското посолство в Иран. Риад гледа на йеменските шиитски бунтовници хути като на външнополитическо оръжие на Техеран. Иран също така има важна роля в подкрепата на иракското и сирийското правителство в борбата им срещу ИДИЛ и други сунитски ислямистки групировки, някои от които са директно или косвено подкрепяни то Саудитска Арабия.

Коментарите на Салман представляват дават надежда, че при подходящи дипломатически усилия може да се постигне мирно решение на конфликта в Йемен. Мирът в Йемен обаче трябва да преодолее една стара външнополитическа главоблъсканица – как да се накара по-силен и богат агресор да се изтегли от конфликт с по-слаб противник, без да признае загуба.

Войната в Йемен е коствала вече над дванадесет хиляди живота, много то които на цивилни, загинали при бомбената кампания, която Саудитска Арабия води с помощта на САЩ. Обединените арабски емирства и други арабски съюзници на Саудитска Арабия също участват активно във войната. Конфликтът предизвика огромна хуманитарна катастрофа, като десетки милиони хора в Йемен са изправени пред глад и се нуждаят от хуманитарна помощ. Към това се добавя мащабна епидемия от холера, която вече е засегнала половин милион души и е отнела живота на близо 2000.

Бин Салман се счита за архитект на саудитската инвазия в Йемен, която започна през март 2015 г. Първоначално Риад очакваше кампанията да продължи само няколко седмици. Саудитска Арабия иска изтласка шиитските бунтовници и да възстанови властта на зависимия от Риад йеменски президент, но не успява да постигне целите си въпреки огромните военни разходи и подкрепата на арабски и западни съюзници. Боевете с хутите понякога дори се прехвърлят на саудитска територия.

The Intercept отбелязва, че поне от 2015 г. посланикът на ОАЕ Отаиба лобира за Салман във Вашингтон, като го хвали пред влиятелни хора и му урежда срещи. Това е необичайна роля за официално лице от друга държава, но изтеклите имейли хвърлят светлина върху това защо издигането на Салман е толкова голям приоритет за шефа на Отаиба – коронования принц на Абу Даби Мохамед бин Зайед. Бин Зайед дълго бе в конфликт с предишния саудитски престолонаследник – Мехамед бин Наиф, който бе отстранен от Салман през миналата година.

В свои имейл до колумниста от Washington Post Дейвид Игнатиус, цитиран от Intercept, Отаиба заявява, че усилията му от последните две години са целели да се види промяната, която носи Салман – „промяна на отношението, промяна на стила, промяна на подхода”.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар