В категории:Свят

Изслушването на Джеймс Коми не успя да оправдае руската истерия

Показанията на бившия шеф на ФБР демонстрираха, че и двете партии в САЩ не могат да предложат нещо повече от театралничене

 

Майкъл Сайнато, Observer

Изслушването на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред Сената бе използвано и от демократите, и от републиканците като оправдание за партийните им позиции по въпроса за разследването на връзките на президент Тръмп с Русия. Коми предостави достатъчно политически амуниции за всяка от страните да извърти изслушването като политическа победа, но цялостният извод е, че демократите, републиканците и самия Коми имат много неща, от които да се срамуват.

Сенатор Джон Маккейн, който е един от малкото републиканци, открито критикуващи Тръмп, бе до голяма степен неадекватен при задаването на въпроси. Той по грешка се обърна към Коми като „президент Коми”, което се превърна в най-популярния момент от изслушването в Twitter. Въпросите на Маккейн бяха толкова объркани, че по-късно той трябваше да изясни със специално обръщение, че се е опитвал да установи дали действията на Тръмп представляват възпрепятстване на правосъдието.

Макар Маккейн да успя да си навлече критики от всички страни заради начина, по който се държа при изслушването, много от отговорите на Коми всъщност подпомогнаха наративи, пробутвани и от двете политически партии.

„Аз бях искрено притеснен, че той може да излъже за естеството на нашата среща, затова реших, че е важно да я документирам”, заяви Коми относно разговорите си с Тръмп. Той заяви, че Тръмп е лъжец пет пъти по време на изслушването. „Това бяха чисто и просто лъжи”, каза Коми в отговор на въпрос относно достоверността на твърденията на Тръмп, че ФБР е било в безпорядък под неговото ръководство.

Тази позиция бе най-голямата печалба за демократите от свидетелствата на Коми. Те обаче игнорираха други негови откровения по време на изслушването, както и липсата на димящ пистолет по отношения на разследването за руските връзки на Тръмп. Техните надежди да се появят доказателства, че Тръмп е имал тайно споразумение с Русия, бяха попарени за сметка на обвиненията във възпрепятстване на правосъдието, така че сега те връщат фокуса върху въпроса за срамната оставка на генерал Майкъл Флин. В допълнение към това Коми опроверга статията в New York Times от месец февруари, в която се твърдеше, че е имало контакти между руското разузнаване и кампанията на Тръмп. Демократите ще трябва да се справят и с едно неприятно откровение, което дава нови доказателства, че администрацията на Обама е била пристрастна по отношения на разследването срещу Хилари Клинтън за използването на частни сървъри, докато е била държавен секретар.

Коми призна, че бившият главен прокурор по времето на Обама Лорета Линч го е накарала да се чувства неудобно, като се е опитала да го принуди да нарича разследването срещу Клинтън „въпрос”, а не „криминално разследване”. „В един момент главният прокурор ме накара да не го наричам разследване, а вместо това да го наричам въпрос – което ме обърка и притесни”, заяви Коми. Това, че републиканците успяха да насочат изслушването към Хилари Клинтън е доказателство, че нейната кандидатура продължава да вреди.

По време на изслушването и двете партии доказаха, че са неспособни на нищо отвъд политическия театър. Демократите отказват да заемат позиции по реалните политики и вместо това предпочитат да се фокусирт върху разследването „Трумп-Русия”, докато републиканците продължават да назидават за Хилари Клинтън, за да докажат колко нелеп и изгубил връзка с реалността е демократическия елит.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар