В категории:България

Сметище никне върху антично селище?

Село, което развива туризъм, иска да спре изграждането на депо за промишлени отпадъци

Жителите на едно малко селце от Варненска област имат право да недоволстват от медиите. От няколко месеца те водят битка срещу изграждането на депо за промишлени отпадъци, но не срещат съдействието на журналистите. А кой, освен публичността, може да им помогне?

Селото е Чернево. През 2015 г. общинският съвет в административния център Суворово взема решение за изграждане депо. Сметището ще е на ТЕЦ „Девен”, собственост на белгийската фирма „Солвей”, чийто заводи са в близката Девня. Край Чернево ще се складира пепел от ТЕЦ-а. Като площадка ще се ползва изоставена кариера, която е на метри от селото.

Строителството започва през 2016 г. Както си му е редът, всички разрешителни са налице. С една особеност – варненската РИОСВ постановява, че

няма нужда от екологична оценка.

Отпадъците са класифицирани като не опасни.

Жителите на Чернево пазят старите български традиции и по празници пресъздават народни обичаи. Това е един от начините, чрез който поддържат жив духа на селото, а и се мъчат да привличат туристи. Снимка: фейсбук група на село Чернево

Макар и малко, Чернево е жизнено село. Край него е изграден хотелски комплекс с битова архитектура, посещаван от много българи и чужденци. В околната гора са проправени туристически пътеки. Има височини, долчинки, природата наподобява Родопите. Стопани се мъчат да развиват екологично земеделие. Наблизо има находище на защитеното Урумово лале. Туризмът държи селото живо, а в един момент край последните къщи започва да се строи депо за ТЕЦ!? Повече от ясно е, че жителите ще бъдат против. Сметището ще съсипе поминъка, ще наруши спокойствието и уюта, а и живеем в България – сигурен ли е някой, че отпадъците наистина ще бъдат безопасни. Още повече, че въпросният ТЕЦ е хващан в нарушения.

През цялата 2016 г. хората от Чернево негодуват, обаче общинската администрация в Суворово им отговаря, че щом разрешителните са налице, значи обектът не може да бъде спрян. Медиите също нехаят – какво значи някакво си село. В началото на 2017 г. положението става нетърпимо и жителите на Чернево се решават на последна стъпка – свикване на референдум. Подписите са бързо събрани, искането следва да се гледа сега, през месец май, в общинския съвет на Суровово. Практиката от такъв вид допитвания обаче

не е в полза на хората –

по абсолютно идентичен начин миналата година Самоков отказа референдум на жителите си, тъй като въпросът относно депо бил незаконен.

Намерените реликви при строежа на депото. Снимка: Блог на Костадин Костадинов

В последните дни събитията взеха рязък завой. Няколко варненски сайта писаха, че при строителните дейности работници са открили старинна керамика. Има подозрения, че багерите отдавна са върлували върху артефактите, като шефовете чрез заплахи за уволнение принудили работниците да мълчат. В крайна сметка обаче такава история не може да остане скрита. Хора от Чернево се оплакали на бившия шеф на добричкия исторически музей Костадин Костадинов. Той отишъл на място и след проверка свидетелства за наличие на антична керамика и аморфен печат. Всъщност всеизвестно е, че в землището на Чернево има

данни не само за тракийски поселения, но и за старобългарско селище.

Преди време там бяха намерени следи от погребения чрез трупоизгаряне. Открита бе и малка амфора с рунически знаци.

Най-малкото, което следва да се направи по закон, е на обекта да бъде назначен археолог. При наличие на ценни находки строителството трябва да спре. Предстои и решение около референдума. Казусът е в развитие, дано да е в интерес на хората.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар