В категории:България

Работник загина при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел“

Инцидентът е станал при изпълняване на почистваща операция, още четирима работници са ранени. Засега не са известни причините за срутването, довело до смъртта на 44-годишен мъж

Снимка: „Нова Телевизия“

44-годишен работник е загубил живота си, а други четирима са ранени при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово на 17 февруари около 15:00 часа, съобщи за „Фокус“ говорителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора Нейка Тенева.

Инцидентът е станал при изпълняване на почистваща операция на наслоявания от гипсова суспензия – налепи по стените и тавана. По време на почистването, от тавана се е откъснало парче от суспензията и е паднало върху работниците, което е довело до смъртта на един от тях и до раняването на още четирима. Работниците са били назначени на граждански договори.

„При нас доведоха двама пациенти, които бяха с травми на долния крайник. Нямаха фрактури, имаха охлузвания и хематоми в меките тъкани, около костите. Те разказаха, че са почиствали помещение с отлагащи се материали, които се намират нависоко. Те са се опитвали да ги съборят и голям къс от тази скална маса е паднал върху тя”, съобщи за „Нова Телевизия“ ортопедът д-р Милко Сурчев от болницата в Стара Загора. Малко след прегледа трима от ранените са освободени, а четвъртият работник е настанен в болницата фрактура на ръката. Тази сутрин лекарите съобщиха, че той е в стабилно състояние.

Засега не са известни причините за срутването, довели до поредната смърт на работното място в България. На място са пристигнали прокурори и служители на Инспекцията по труда, като срокът поставен за провеждане на разследване и изясняване на ситуацията е два месеца. Пред „Нова Телевизия“ окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов още часове след инцидента нарече случая „типична трудова злополука“.

Загиналият мъж е жител на село Тянево, потвърди кметът на селото Илияна Асенова. Той е семеен, баща на две деца. По информация на кмета 44-годишният работник е започнал работа в ТЕЦ-а съвсем скоро, преди около десет дни. Четиримата ранени в „Брикел“ са от същото село. По думите на техни съселяни, момчетата са работили за външна фирма и са били наети за ремонта без трудови договори.

Кметът на община Симеоновград Милена Рангелова коментира, че на първата предстояща сесия ще предложи местният парламент да отпусне финансова помощ на петте семейства, тъй като са хора, които трудно ще посрещнат разходите. В село Тянево е обявен ден на траур.

„Дневник“ припомня, че „Брикел“ ЕАД съществува юридически от 30.06.2000 година, а през 2004 година след приватизация става 100% собственост на фирма „Калиста 2004“ ЕООД гр. София. То е създадено чрез вливане на „Брикетна фабрика“ ЕАД в ТЕЦ „Марица изток-1“ ЕАД. Крайният собственик на „Брикел“ е регистрираното в Лондон дружество „Бакар лимитед“, регистрирано през май 2014 г., непосредствено преди нотифициране на планираното придобиване на българското предприятие, пише в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. По документи лондонската компания се представлява от Дейвид Фордам.

През 2011 г. „Гласове“ припомня, че през 2004 г., по време на „царското“ правителство, държавното ЕАД „Брикел“ се продава на търг. „Брикел“ включва важна ТЕЦ в Маришкия басейн и единствената на Балканите фабрика за брикети. Победител в търга е „Калиста – 2004“ на 22-годишната тогава Ива Цветкова, която печели с цена 29.2 млн. лева. Христо Ковачки твърди, че е просто консултант по приватизационната сделка.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар