В категории:Свят

Израелският парламент одобри закон за отнемане на палестински земи на Западния бряг

Десните политически сили в Израел са окуражени от идването на власт на администрацията на Доналд Тръмп. Агресивните действия на Тел Авив по отношение на еврейските селища на Западния бряг обаче предизвикват критики от правозащитни организации и създават опасност от нова ескалация на насилието

Нетаняху бе посрещнат от пропалестински протести при посещението си във Великобритания Снимка: Twitter

Израелският парламент прие спорен закон, узаконяващ със задна дата около 4000 жилища на еврейски заселници, построени върху частни палестински земи в окупирания Западен бряг, съобщава Ройтерс. Това става въпреки предупрежденията на съдебни експерти, че текстът е противоконституционен, както и очакваната негативна реакция от страна на международната общност, която вижда в това удар по двудържавното решение за израело-палестинския конфликт.

Доминираната от десни партии управляваща коалиция в Израел започна да води много по-агресивна политика по отношение на разширяването на еврейските селища в окупираните палестински земи след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ. Подкрепата за Израел имаше основно място в кампанията на Доналд Тръмп, като обещанията му включват и преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Нестабилните позиции на премира Бенямин Нетаняху също го карат да отстъпва повече на десните си коалиционни партньори.

Human Rights Watch веднага порица приемането на закона, който според правозащитната организация „противоречи на установените от години израелски закони“. HWR също так изтъква, че това решение идва само няколко седмици, след като ООН единодушно прие резолюция 2334, обявяваща селищата за незаконни, което „показва незачитането на международното право от страна на Израел“. „Това окопава текущата реалност на дефакто постоянна окупация на Западния бряг, където израелските заселници и палестинците, живеещи на една и съща територия, са обект на отделни и неравноправни юридически системи, правила и услуги“, добавя групата.

Според организацията Peace Now законът ще признае 53 от около сто незаконни селища и ще доведе до отчуждаване на 2 хил. акра частна палестинска земя. Законът също така отрича правото на палестинските собственици да претендират за земята си, докато се намери „дипломатическо решение за статута на териториите“. Собствениците ще бъдат компенсирани с пари или други парцели, дори ако не са съгласни да се откажат от собствеността си. Критиците на инициативата изтъкват, че тя не може да отговори на законовите норми. Още преди приемането на закона главният прокурор на Израел обяви, че го смята за противоконституционен и няма да го защитава пред Върховния съд.

Законът бе одобрен с 60 срещу 52 гласа в понеделник вечерта. Макар да е подкрепян публично от министър-председателя Бенямин Нетаняху, приемането му поражда напрежение в управляващата коалиция. Натискът върху Нетаняху от страна на националистическите членове на коалицията му да представи закона за гласуване в парламента се увеличи в последните седмици, след като бе изпълнено съдебното решение за разрушаване на едно незаконно построено еврейско селище.

Мощното заселническо лоби в Израел реагира остро на съдебното решение за разрушаване на селището Амона, построено незаконно върху частни палестински земи. Над 40 еврейски семейства трябваше да бъдат евакуирани. Привържениците на новия закон заявяват, че приемането му ще предотврати повече подобни случаи. През миналата година вестник New York Times разкри, че Израел тихомълком вече е узаконил със задна дата една трета от незаконно построените предни постове на Западния бряг.

Особено активна в това отношение е партия „Еврейски дом“, според която встъпването в длъжност на приятелски настроения Тръмп е повод Нетаняху да излезе с по-категорична политика спрямо Западния бряг, включително възможна анексия на част от окупираните територии. Във вторник представител на Белия дом заяви, че тъй като се очаква законът да бъде оспорен в израелския съд, администрацията на Тръмп ще изчака съдебното решение, преди да коментира.

Според съобщения в медиите, макар Нетаняху да подкрепя закона публично, той има резерви заради опасенията, че това ще даде основание за съдебни дела срещу Израел в Международния наказателен съд в Хага. Източник от Белия дом, пожелал анонимност, е коментирал пред Ройтерс, че Вашингтон би се противопоставил на такива международни съдебни действия.

„Десните политици нямат куража да кажат на заселниците истината. Разумно е да се предположи, че законът няма да мине през съда“, коментира пред АП Цачи Ханегби, член на партията на Нетаняху „Ликуд“. Друг член на партията и бивш министър на правосъдието Дан Меридор коментира, че законът е проблематичен, защото засяга палестинци, живеещи в окупираните територии. Те не са законна част от Израел и живеещите там нямат право да гласуват. „Идеята е, че вземаме земя от някого, нарочно или не, и после се отърваваме от него, без да му дадем думата, без той да участва в законодателния процес. Това е нещо разрушително, което трябва да се спре“, заявява той.

Американският еврейски конгрес, който е най-голямата проеврейска лобистка организация в САЩ, също призоваваше израелския парламент да отхвърли закона, тъй като той би подкопал надеждите за осъществяване на двудържавно решение на конфликта с палестинците. Израелската група за защита на правата на арабите в страната Adalah обяви, че незабавно ще подаде жалба срещу него във Върховния съд. „Този всеобхватен и опасен закон позволява експроприацията на големи парцели частна палестинска земя, дава абсолютно предимство на политическите интереси на израелските заселници и на Израел като окупационна сила“, коментира Сухад Бишара, юрист в организацията.

Международната общност категорично се противопоставя на селищата и ги счита за пречка пред мира. Палестинците считат Западния бряг и Източен Йерусалим, окупирани по време на войната през 1967 г. за част от бъдещата палестинска държава. Те изтъкват, че селищата, в които вече живеят 600 хил. евреи, правят все по-невъзможно разделянето на земята на две независими държави – позиция, която има широка международна подкрепа.

През декември президентът Обама позволи на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, обявяваща селищата за незаконни. Тръмп остро критикува резолюцията, което се приема от десните сили в Израел като сигнал, че за разлика от предшественика си, новия президент на САЩ одобрява разширяването на селищата на Западния бряг. В двете седмици след встъпването в длъжност на Тръмп Израел даде светлина за строежа на общо около 6000 нови жилища на Западния бряг.

Това принуди Белия дом да сигнализира, че благоразположението на новата администрация към Тел Авив има граници. „Макар да не вярваме, че съществуването на селищата е пречка пред мира, изграждането на нови селища и разширяването на съществуващите извън сегашните им граници може да не помогне за постигане на тази цел“. Тонът на новата администрация във Вашингтон по темата обаче е значително по-мек, отколкото на предишната, което се интерпретира от израелските националисти като зелена светлина за строежа. Нетаняху заяви, че смята да обсъди въпроса с Тръмп по време на планираната среща между двамата на 15 февруари.

Много наблюдатели се опасяват, че новото разширяване на израелските селища в окупираните територии може да доведе до нова ескалация на насилието. Опасенията се подсилват и от обещанието на Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим. Това на практика ще означава признаване на анексирането на източната част от града от Израел през 1976 г.

Много кандидат-президенти на САЩ от 70-те години насам са обещавали същото, но никой не се е решавал на такава стъпка. Много от съветниците на Тръмп, както и новоназначеният посланик на САЩ в Израел Дейвид Фридман, обаче подкрепят изграждането на израелски селища в палестинските земи и са със сходни политически виждания с десните политици в Израел. Влиянието на израелското лоби в администрацията на Тръмп вероятно е фактор и за агресивните коментари на Белия дом по отношение на Иран. Наскоро новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис и самият Тръмп нарекоха Иран най-големият държавен спонсор на тероризма. Тръмп също така е яростен критик на постигнатата по времето на Обама ядрена сделка с Техеран.

Същевременно Нетаняху е обект на серия от съдебни разследвания, вариращи от неправомерно получаване на подаръци от бизнесмени до уреждане на благоприятно отразяване в медиите в замяна на услуги. В тази ситуация Нетаняху се опитва да тушира опонентите си, като се позиционира като основен събеседник на Тръмп и герой за заселниците на Западния бряг.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар