В категории:България

БДЖ е в критично състояние

Необходим е екшън план за работата на пътническите превози, а ръководството на държавната железница не е предприело никакви мерки за справяне със ситуацията, според транспортния министър

 

 

Ръководството на българските железници в последните 6 години в комбинация с бездействието на държавата докара компанията до невъзможност да функционира. Снимка: Wikimedia Commons

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че положението в държавните железници е критично, не само във финансово отношение, но и относно неспособността да се изпълняват пътническите превози. Това стана по време на представянето на неговия екип и приоритети днес. Въпреки драматичното състояние на БДЖ, ръководството на компанията не е предприело никакви мерки през последната година, с които да гарантира функционирането ѝ. Не са обявени спешни процедури за ремонти и за наем на локомотиви и мотриси, които да обезпечат превоза на пътници. Според Алексиев, локомотиви могат да се наемат от “БДЖ – Товарни превози”, което заедно с пътническите превози е част от “Холдинг БДЖ”. Двете услуги бяха разделени в отделни компании с идеята товарните превози да бъдат приватизирани, а пътническите – либерализирани, т.е. отворени за конкурентни частни компании.

Влакове още се движат въпреки държавата и ръководството на БДЖ. Снимка: Гражданска инициатица за обществен и релсов транспорт

В резултат от бездействието на мениджмънта, “БДЖ – Пътнически превози” не е в състояние да изпълнява планирания за 2017 г. график. На това ръководството реагира като периодично спира движението на част от влаковете, заменя някои от тях с автобуси или просто не изпълнява курсове, когато системните закъснения попречат на подвижния състав да бъде използван по план. Състоянието на пътническите превози беше определено като “критично” в средата на януари и от “Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт”, според която единствената причина влакове да продължават да се движат са самите железничари. Те продължават да поддържат оставената на съдбата от държавата и ръководството си компания, въпреки че работят при мизерни условия.

Не във връзка с ремонт на инфраструктурата, а само поради липсата на локомотиви, през миналата година железницата е дала 1 милион лв. за превозване на пътници с автобуси, наети от частни фирми. Докато общественият превозвач страда от остър недостиг на подвижен състав, ръководството му продължава ударно да разпродава обявени за негодни локомотиви, за да покрива текущите плащания по дълговете. Част от локомотивите потеглиха през декември за словашки ремонтен завод, който и преди е изкупувал на безценица “неоперативни активи” на БДЖ, които лесно могат да бъдат ремонтирани и върнати в експлоатация.

Въпреки тежкото състояние, министър Алексиев не поиска оставките на представители на мениджмънта на БДЖ, каквито очаквания имаше, когато служебното правителство встъпи в длъжност. Той заяви, че няма да има реваншизъм, но не изключи възможността за смени, “ако някой не си върши работата”. Настоящото ръководство на компанията на практика работи от първото правителство на ГЕРБ. От октомври 2009 г. до април 2013 г. Владимир Владимиров е председател на Съвета на директорите на БДЖ, след което е уволнен по време на служебния кабинет на Марин Райков, но през 2014 г. се завръща като изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД броени дни след встъпването в длъжност на кабинета “Борисов 2”.

През януари ръководството на холдинга се похвали, че е съкратило дълга с 48% от 2009 г. насам до 445 млн.лв. Това обаче е резултат от спиране на всякакви инвестиции за шест години, рязко свиване на дейността и влошаване на качеството на услугата. Допълнение към това са масовите съкращения и все по-тежките условия на труд при минимално заплащане за служителите. Компанията изтъква като плюс намаляването на “излишния трудов капацитет” с 6000 души. Те са се оказали излишни след закриване на “губещи дейности” и нерентабилни пътнически курсове, както и след ударното разпродаване на “ненужни активи” – 85 имота, 170 локомотива, 351 пътнически вагона и 2139 товарни. А това е само малка част от обявените за продажба активи, като планът за реформи на БДЖ предвижда компанията да продължи да подпомага частния сектор с активи на безценица и през следващите години.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар