В категории:Свят

Ислямистките бунтовнически групировки в Сирия се разделиха на две враждуващи фракции

Консолидацията на подкрепяните от Турция групировки ще даде на Анкара по-голямо влияние върху преговорите за бъдещето на Сирия

Доскоро различните ислямистки и бунтовнически групировки в Северна Сирия действаха съвместно с „Ан Нусра“

Действащите в Северна Сирия въоръжени ислямистки групировки се разделиха на две враждуващи коалиции, едната от които е доминирана от местните представители на „Ал Кайда“, а другата – от подкрепяни от Турция сили. Междуособиците в лагера на воюващите срещу сирийското правителство групировки ескалираха през последната седмица, като разделителната линия е отношението към Турция и течащите преговори за решаване на конфликта с посредничеството на Русия и Иран.

Нови коалиции

Няколко сунитски бунтовнически групировки, включително такива, въоръжавани в миналото от САЩ, се обединиха с „Джебхат Фатех аш-Шам“ – сирийско подразделение на „Ал Кайда“, по-известно като „Фронт ан Нусра“. Новата коалиция, наречена „Тахрир аш-Шам“ (Организация за освобождение на Левант) бе основана след сливането на „Ан Нусра“ с други джихадистки групировки като „Харакат Нур ад-Дин аз-Зенки“, Ансар ал-Дин“, „Джаиш ал-Суна“ и „Лива ал-Хаг“. В последствие към новата формация се присъединиха и други по-малки въоръжени групировки, действащи в провинция Идлиб.

Консолидацията на тези джихадистки групировки около „Ан Нусра“ идва в резултат от ескалацията на вътрешната сблъсъци между воюващите срещу сирийското правителство групировки. През миналата седмица се оформи друга коалиция под шапката на подкрепяната от Турция и Катар „Ахрар аш Шам“. След като претърпяха военни поражения от „Ан Нусра“, групи като бригадите „Фастаким“, „Армия на муджехедините“, северното крило на „Армия на исляма“, „Леванстски фронт“ и „Сукур Шам“ се обединиха с „Ахрар аш Шам“. Същевременно някои фракции от „Архар“, недоволни от позициите на ръководството ѝ я напуснаха, за да се присъединят към коалицията, водена от „Ан Нусра“. Един от висшите командири на „Тахрир аш-Шам“ – Абу Йабер ал-Шаих, също е бивш член на „Ахрар“. Още в края на миналата година части от „Ахрар“ започнаха да я напускат заради несъгласие с подкрепата за Турция и желание за още по-близко сътрудничество с другите салафитски групировки.

Ескалацията на сблъсъците съвпадна с преговорите между сирийското правителство и представители на опозицията в казахстанската столица Астана. Според „Ан Нусра“ тези конференции и преговори „се опитват да променят курса на революцията към помирение с престъпняи режим на Асад“. Джихадистката групировка нападна и нанесе загуби на няколко от участвалите в преговорите групировки, което стана повод те да се обядинят с „Ахрар аш Шам“. Освен, че разчитат на финансиране и логистична помощ от страна на Турция, части на тези групировки участват като наемници в провежданата от Анкара военна операция „Щитът на Ефрат“ в Северна Сирия.

Сблъсъците между опозиционните въоръжени групировки в Сирия не са новост, но толкова мащабно разделение сред тях не е имало от 2014 г., когато „Ислямска държава в Ирак и Левант“ (ИДИЛ) прекрати съвместните си действия с останалите фракции и консолидира значителни територии под свои контрол. „Ан Нусра“ и „Ахрар аш Шам“ са най-големите групировки, действащи в Сверерна Сирия. И двете се борят за налагане на шериата и доскоро бяха открити съюзници в коалицията „Армия на завоеванието“. Двете групировки и по-малките им съюзници осъществяваха съвместни нападения както срещу силите на сирийското правителство, така и срещу кюрдските анклави и подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“. Обмисляше се дори сливане между двете групировки. След избухването на последните междуособици обаче лидерът на „Ахрар аш Шам“ Абу Амар ал-Омар излезе с предупреждение, че няма да позволи нападенията на „Ан Нусра“ срещу по-малките групировки да продължават.

Външни фактори

През миналото лято „Фронтът ан Нусра“ се преименува на „Джебхат Фатех аш-Шам“ (Фронт за завоюване на Левант) и обяви, че къса връзките си с „Ал Кайда“. През 2012 г. международната джихадистка организация посочи „Ан Нусра“ за свое официално крило в Сирия, след като претенции за това имаше и ИДИЛ. Освен името и цвета на знамето си обаче „Ан Нусра“ не промени нищо друго, включително и ръководството и структурата си. Организацията остана в списъка с терористични организации на САЩ и не бе поканена да участва в преговорите за мирно споразумение в Сирия. Според информация на Ройтерс, след сблъсъците през миналата седмица Турция също е започнала да счита „Ан Нусра“ за терористична организация наравно с ИДИЛ.

Консолидацията на подкрепяните от Турция фракции в Сирия ще даде на Анкара по-силни позиции за влияние над договорките за бъдещето на страната. Сирийското правителство да счита военните действия на турската армия на своя територия за нарушаване на суверенитета и да отказва да води директни преговори с Анкара. Двете страни обаче изглежда следват някакво договорено с руско посредничество разпределение на зони на влияние в северната част на страната. Части на сирийската армия се придвижват към град Ал Баб, който турската коалиция неуспешно се опитва да освободи от силите на ИДИЛ вече месеци наред. Същевременно руски и турски самолети извършват координирани удари върху позициите на джихадистите в региона.

Все още няма яснота какви ще са действията на новата президентска администрация в САЩ. В предизборната си кампания Доналд Тръмп заявяваше, че ще преобърне провалената политика на САЩ в Близкия Изток. Новата власт във Вашингтон обаче отказа да се включи в преговорите в Астана, освен това започна да лансира идеята за налагане на „зони за сигурност“ в Сирия. Подобни идеи имаше и опонентката на Тръмп за президентския пост Хилари Клинтън. В понеделник Белия дом обяви, че Тръмп е провел разговор с края на Саудитска Арабия Салман, по време на който са постигнали съгласие да подкрепят създаването на зони за сигурност в Сирия и Йемен. Саудитска Арабия е сред основните спонсори на сирийски ислямистки опозиционни групировки като „Армия на исляма“. Рияд също така вече втора година провежда военна интервенция в съседен Йемен, която доведе до хуманитарна катастрофа. Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че създаването на зони за сигурност би било възможно само със съгласието на Дамаск.

Пренареждане на хаоса

Разколът между въоръжените групировки в Северна Сирия хвърля светлина върху хаоса, до който е довел стремежът на регионални и глобални сили да участват индиректно в конфликта. Една от групировките, присъединили се към „Ан Нусра“ – Нур ад-Дин аз-Зенки,“ в миналото се е числяла към „умерените ислямисти“, получаващи въоръжение от САЩ. Името на групировката се прочу през юли миналата година, когато нейни членове публикуваха видео, на което се вижда как обезглавяват 12-годишно дете. Малко по-късно същата формация бе обвинена и в използване на химическо оръжие.

Името на „Аз-Зенки“ се появява и в доклади на „Амнести Интернешънъл“ във връзка с обстрел на цивилни квартали, както и отвличания, мъчения и убийства на журналисти и хуманитарни работници. Въпреки това, Държавният департамент на САЩ отказа да обяви групировката за терористична, а нейно бойци бяха представяни в положителна светлина в репортажи на западни медии по време на битката за град Алепо. Макар сега „Аз Зенки“ да се присъедини към коалицията, противостояща на протурските формирования, нейни части също участваха като наемници в „Щитът на Ефрат“.

Ситуацията в провинция Идлиб се усложнява от постоянния приток на ислямисти от други части на Сирия. През последните месеци сирийското правителство постигна редица споразумения с бунтовнически анклави около Дамаск, при които на бойците и семействата им се позволява да се изтеглят в Идлиб. Такава сделка бе постигната и след освобождаването на Източно Алепо, в резултат на което според данните на Червения кръст към Идлиб са се евакуирали около 35 хил. души.

Сирийската армия си върна контрола над основните извори на питейна вода за столицата Дамаск

Последното такова споразумение е за областта Вади Барада, върху която правителството успя да върне контрола си след повече от месец тежки боеве. Това ще позволи да бъде възстановено нормалното водоснабдяване на 5.5 млн. души в Дамаск и околностите, което бе спряно, след като намиращият се в областта основен извор на питейна вода за региона първо бе замърсен, а в последствие повреден. Правителството и бунтовниците се обвиняват взаимно за спирането на водата за столицата. Според споразумението бойците, които са местни жители ще могат да получат амнистия, а останалите, сред които има и части на „Ан Нусра“, ще бъдат евакуирани към Идлиб.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар