В категории:България

Обрат в БСП – вместо прогресивен данък, помощи за бизнеса

От партията се отказват и от връщането на необлагаемия минимум, но обещават данъчни облекчения за млади бизнесмени

БСП иска да насърчи вътрешната бизнес активност, но не като стимулира потреблението чрез въвеждане на необлагаем минимум, а с директни субсидии за бизнеса

БСП се отказва от идеята си за отмяна на плоския данък, стана ясно от думите на Драгомир Стойнев на пресконференция днес след заседание на ръководството на партията. Новината беше съобщена първо на представители на бизнеса на годишна среща с правителството, организирана от “Капитал”. В панел, посветен на икономическите програми на основните партии, Борислав Гуцанов от БСП обясни, че кабинетът „Станишев“ е въвел плоския данък и те не планират да го отменят.

Това донякъде обяснява мистериозното оттегляне на внесеното при обсъждането на бюджет 2017 г. предложение на Корнелия Нинова за въвеждане на прогресивно облагане. Тя се отказа от него два дни по-късно, заявявайки, че партията ѝ ще промени данъчната система, когато дойде на власт. Сега обаче става ясно, че в предизборната платформа на БСП ще има само козметични данъчни промени.

От столетницата предлагат плоският данък от 10% върху доходите да се запази за почти всички, с изключение на онези, които получават над 120,000 лева годишно. Според Драгомир Стойнев това са 7 хиляди души, на които ще се удържат 20%, като „по този начин считаме, че ще се възстанови една социална справедливост“.

Социалната справедливост обаче остава на заден план в програмата на БСП, където “основен акцент е българският предприемач”. Мерките, които се предлагат, целят да събудят “българския предприемачески дух”. Затова според Стойнев от партията му се отказват да променят данъците върху дохода и обещават да запазят корпоративния данък на 10% – също една от най-ниските ставки в света.

Данъчната система, която доближава България повече до офшорните зони, отколкото до развитите икономики, беше въведена от кабинета “Станишев” на базата на допускането, че ще привлече постоянно увеличаващи се външни инвестиции, което така и не се случи. Сега същата политика се представя като насърчаваща вътрешната бизнес активност.

Освен това, ако спечели изборите, БСП планира да субсидира бизнеса с 650 млн.лв. – 500 от тях в т.нар. фонд “Индустрия”, който да подпомага предприятия в изостанали региони, плюс 150 милиона във фонд “Иновации”, предназначен “за младите компютърни специалисти и инженери”.

На “Позитано” се отказват и от идеята да върнат необлагаемия минимум, който беше премахнат от тях заедно с въвеждането на плоската данъчна ставка. Това означава, че няма да бъдат намалени данъците на хората с най-ниски доходи, което веднага би стимулирало потреблението и съответно икономическия растеж.

Вместо това БСП обещават да освободят от данък “Печалба” за две години всеки млад предприемач до 35 години, който разкрие над 5 работни места и натрупа оборот от поне 150,000 лева. Така например, младежите, които купиха Дипломатическия клуб в Бояна с 8,5 милиона лева, дадени им от щедри благодетели, биха могли да спестят част от данъците си, ако БСП дойде на власт.

Според Драгомир Стойнев, данъците на хората с минимални доходи няма да се намаляват, тъй като това не е приоритет на социалистическата партия. Нейна основна цел е разрешаването на “демографската криза”, като за целта ще се бори за въвеждане на “семейно подоходно облагане” – на домакинство с двама работещи родители или самотна майки да се приспада до 50 лева от данъка за едно дете.

С отказа от политиката за премахване на плоския данък изчезва и основната пречка пред евентуална широка коалиция с ГЕРБ, която Бойко Борисов формулира по-рано: “Как ще направим с БСП коалиция, ще махнем плоския данък, ще въведем прогресивен, абсурд – не е възможно.” 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар