В категории:България

БДЖ спира влакове заради недостиг на локомотиви

В същото време от холдинга разпродават подвижен състав, обявен за негоден у нас, но изкупуван от чуждестранни ремонтни заводи

Ръководството на българските железници за пореден път „решава проблемите“ като спира влакове от движение

БДЖ обяви, че ще въведе “временни промени в разписанието на някои влакове”. От новината на сайта на държавните железници става ясно, че “промени в разписанието” е евфемизъм за спиране на влакове. Причината за отмяната на курсовете е недостигът на локомотиви, който БДЖ изпитва периодично.

До същата мярка се стигна през миналото лято, когато поради ремонти на част от подвижния състав цели линии бяха обслужвани чрез наети от частни фирми автобуси, а по-късно някои от влаковете бяха отменени. Тогава като причина беше посочено, че са възникнали неочаквани проблеми, докато вървят планови ремонти на локомотиви. Сега пък от БДЖ се оказват хванати неподготвени от “усложнената зимна обстановка”.

Спрени са два сутрешни влака от Перник за София и един в обратна посока. Това ще пренасочи мнозина пътници към автобусен транспорт и ще ощети мнозина работещи в столицата, които редовно си купуват месечни карти по това направление. Сред засегнатите отново са и работници в населените места по направлението Горна Оряховица – Плачковци. През декември те започнаха подписка срещу промяната на разписанието на влака, с който се прибираха от работа. Тогава БДЖ реагира и върна предишния режим, но сега въпросният влак е спрян, а там няма автобусни превози, които да го заменят.

В същото време от железниците продължават ударно да разпродават локомотиви, обявени за “негодни”, за да обслужват просрочени задължения. През декември 6 локомотива “Шкода” бяха закупени от словашки ремонтен завод, който не за пръв път пазарува на безценица от захвърлените в спиралата на дълга български железници.

Продадените през 2012 г. “морално остарели” и “негодни” локомотиви вече обслужват линии на частни превозвачи в Чехия и Словакия, докато в същото време у нас започнаха временните спирания на влакове. За непродадените досега единици подвижен състав във вторник ще се проведе втори търг с тайно наддаване. Държавните железници се опитват да продадат и над 3000 вагона, но към тях засега няма интерес, тъй като частните превозвачи на товари вече изкупиха необходимия за дейностите им състав в предходните години.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар