В категории:България

Останалият без чадър Тотев очаквано бе погнат съдебно

Помните ли, че Борисов му прати дубльор на местния вот?

Някой може и да се е зарадвал на новината, че Софийска градска прокуратура обвини в престъпление по служба пловдивския кмет Иван Тотев. Цацаров шета, взема на мушка ГЕРБ… – колко му е да тържествуваш! Подобна игра бе играна и след предишното падане на Борисов от власт. Мая Манолова подаде сигнал за Костинброд, Бареков осигури медийния фон, главна прокуратура потвърди, а след това нищо не доказа и никого не осъди.

Днес с пловдивския кмет нямаме ритник срещу ГЕРБ. Имаме само съвпадение по време – Борисов и компания пак се катурват от власт. Нищо мило на ГЕРБ не е застрашено обаче. Иван Тотев отдавна е без покровители. Нека си спомним местните избори през 2015 г. Спечели ги на косъм, след като

пловдивския вот за ГЕРБ бе раздробен от… депутата от ГЕРБ

Здравко Димитров. Зико, както е известен Димитров, тръгна срещу Тотев, стана независим народен представител, кандидатира се за кмет чрез Реформаторския блок, а миг след изборите бе приютен от Борисов като областен управител. Герберо-реформаторският морал, а и въобще политическият, прекрасно се огледа в тази история. Качествената журналистика и вечно будното на жълтите павета гражданско общество обаче не я забелязаха, хеле пък пък да я запомнят.

Иван Тотев

След това Тотев два пъти остро скочи срещу собственото си правителство. Първият бе в средата на 2016 г., когато не се съгласи кабинетът и Георги Гергов да „менкат” собственост в Пловдивския панаир –  общината трябваше да получи държавни акции, такива следваше да вземе и Варна, а видният социалист да даде на морския град дела си в местен непостроен магазин. Варна се съгласи, Тотев каза „не”, спря далаверката.

Втори път се разбунтува в края на 2016 г., когато възропта срещу здравното министерство при скандала с Онкодиспансера. Дали Тотев е загубил доверието само на Борисов, или и на личния си попечител Цветанов, не е известно. Но е ясно, че отдавна ходи без чадър над главата – каква по-прекрасна жертва за прокуратурата.

Обвинението е заради строителството на зоопарка. Официалната информация сочи, че за периода 30 април – 17 ноември 2014 г. Тотев е заобиколил обществените поръчки, възлагайки  пряко дейността на „Запрянови 03” ООД. Спестени били куп документи, целта била да се набави облага от 1 млн. лв. на фирмата, респективно такава била щетата за общината… Гаранцията му е 20 000 лв. Разпитите продължават…

Всъщност цялата сага започна още през 2014 г. след сигнал от… съпартиец и бивш довереник на Тотев –  уволнената от него кметица на район  „Западен” Десислава Желязкова. Двете пловдивски прокуратури – Окръжна и Апелативна, отказаха да образуват досъдебно производство. Те не намериха данни за престъпление, след което случаят бе прехвърлен в столицата. Хронологията ясно показва, че

вътрешни драми в ГЕРБ са в основата на всичко.

Като добавим митарствата на “реформатора” Зико из партии и постове, както и „движението” на разследването из прокуратурата, стигаме до днес, когато сиротният Тотев се сдоби с обвинение.

През 2011 г. бяха разпространени клипове, на които се вижда как на изборите 2 години по-рано той наставлява активисти на ГЕРБ да превръщат валидни бюлетини в невалидни. Тогава обаче бе член на централното ръководство на партията и  дума не можеше да става за прокурорски обвинения.

Друга е ситуацията днес край него. Дали е нарушил закона при зоопарка е от най-малко значение. А дали ще влезе в затвора, след като две прокуратури преди това са го оневинили, е задачка-закачка.

Оставете коментар