В категории:България

Кабинетът похарчи 43 милиона лева за 10 самолетни двигателя

Министърът на отбраната побърза да вдигне МиГ-овете за балотажа – малко преди да похарчи 683 млн.лв. за натовски изтребители

Правителството предизборно вдигна самолети, които се кани да замени. Снимка: Wikimedia Commons
Правителството предизборно вдигна самолети, които се кани да замени. Снимка: Wikimedia Commons

Договор за доставка на 4 нови и 6 употребявани двигателя за МиГ-29 подписа министърът на отбраната Николай Ненчев. Първоначално от МО обявиха обществена поръчка на прогнозна стойност от 30 милиона лева, но до конкурса бе допусната само една фирма, която предложи цена от 42,7 милиона.

Затова конкурсът бе отменен и министерството премина към пряко договаряне с фирмата, като Ненчев изрази надежда, че ще успее да намали цената на двигателите. По всичко личи, че той наистина е постигнал отстъпка: първоначалната оферта на фирмата е била за 42,721 милиона, които са намалени на 42,709 или икономия от по 1200 лв. за всеки двигател на средна стойност над 4 милиона лева.

Голямата цена идва отчасти от бързането на правителството да финализира сделката преди балотажа, за да прекъсне “пропагандните внушения, че българската авиация ще бъде приземена”, за които се споменава в сайта на Министерството на отбраната очевидно по повод на изказванията на кандидат-президента Румен Радев. Кабинетът похарчи внушителната сума с надеждата да “приземи” бившия главнокомандващ на ВВС, който има преднина пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева след първи тур. Междувременно, докато от МО са преговаряли за доставката, финансовият министър отхвърли искането за 12 милиона лева повече в бюджета на БАН през следващата година – колкото 3 самолетни двигателя.

Военният министър отстъпи и от обявения през 2015 година курс за прекъсване на зависимостта от Русия за поддръжка на авиацията, когато започна преговори за ремонт на МиГ-овете в Полша. В края на годината обаче е станало ясно, че полските заводи не могат да осигурят всички необходими услуги и Ненчев не е имал избор освен да направи нов рязък завой. За да избегне директно договаряне с руските производители, МО реши да използва посредничеството на частна фирма, което е оскъпило допълнително поръчката.

Ето как е представена цялата тази акробатика на сайта на министерството:

“В резултат на последователната политика на министъра на отбраната Николай Ненчев по отношение на Военновъздушните сили вчера, 9 ноември, беше подписан договор за доставка на 10 (десет) броя двигатели РД-33, сер. 2 за самолет МиГ-29… Реализацията на договора е израз на национално отговорната политика на правителството да поддържа летателната годност на изтребителната авиация на България”.

Сделката, която цели да осигури бъдещето на МиГ-овете, става още по-проблемна в контекста на публикуваната наскоро бюджетна прогноза на правителството за периода 2017-2019 г. От документа става ясно, че се подготвя замяната на руските с натовски изтребители, по всяка вероятност употребявани F-16.

За целта са ще бъдат похарчени 683 милиона лева в следващите три години. Още 439 млн.лв. пък ще отидат за патрулни катери за Военноморския флот. Амбицията на кабинета е да отделя 2% от БВП на страната за армията.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар