В категории:Свят

“Звуковите атаки” в посолството на САЩ в Куба може да са били щурци

Звукът, заради който дипломатите се оплакваха от главоболие и гадене, съвпада с песента на срещани в региона насекоми

Посолството на САЩ в Хавана. Снимка: sbs

Посолството на САЩ в Хавана изтегли повече от половината си персонал през 2017 г., тъй като като дипломатите започнаха да се оплакват от главоболие, гадене и други неразположения, след като са чули пронизителни звуци в домовете си и близките хотели.

Мистериозната вълна от заболявания предизвика спекулации, че служителите са били изложени на звуково оръжие. Макар някои специалисти да обясняваха случващото се с масова истерия, обяснението за звуково оръжие придоби някаква тежест, след като запис на някакво постоянно, високочестотно бръмчене от посолството бе публикуван от Associated Press. Нови анализи на записа обаче разкриват, че учени във Великобритания и САЩ вярват, че истинския източник на упорития шум е песента на вид щурец, чието научно наименование е Anurogryllus celerinictus.

“Записът определено е на щурец, който принадлежи към тази група”, коментира пред Guardian Фернандо Монтелегре-Сапата, професор по сензорна биология в Университета Линкълн. “Зовът на тези карибски видове е на честота от около 7 килохерца, и се предава с необичайно високо темпо, което предизвиква у хората усещане за непрекъснати остри тръпки”, заявява той.

Израсналият в Южна Америка професор си спомня как като дете е събирал щурци от подобен вид и ги е държал в кутии в стаята си. Една нощ се е събудил от остър пронизващ звук – оказало се, че това е мъжки екземпляр призоваващ женски. Дори след като като изкарал щуреца от стаята, Фернандо продължил да чува песента му. “Не съм изненадан, че тези призиви могат да обезпокоят хора, които не са запознати със звуците на насекомите”, заявява преподавателят.

Идентификацията на звуковия източник поставя под съмнение, че шумът е отговорен за здравните проблеми на дипломатите, но не изключва вероятността да е имало някакъв вид атака. Причината и естеството на заболяването им остават неясни.

Заради вълната от необясними здравни проблеми сред щатските дипломати в Куба, лекари от Университета в Пенсилвания направиха тестове на около двадесет служители от посолството. През март миналата година екипът заключи, че дипломатите са претърпели подобни на сътресение наранявания, но други медицински специалисти оспориха тези изводи, тъй като според тях лекарите в Пенсилвания са изтълкували погрешно резултатите.

Не всички дипломати са съобщили за необичайни звуци, когато са се разболели, а тези, които са, ги описват по различен начин. Някои си спомнят стържещ шум, подобен на издавания от цикадите, а други говорят за бучене, приличаш на този от отворен прозорец в движеща се кола.

В своето изследване Сапата и Александър Стъбс от Калифорнийския университет са проучили научните бази с данни за звуци на насекоми, съвпадащи с тези от записите от Куба. Зовът на Anurogryllus celerinictus се оказал изключително подобен, като акустичните импулси са се повтаряли със същия темп, а специфичните честоти са по-високи от други подобни.

Призивът за чифтосване на щурците и записите от Куба обаче не съвпадат перфектно. Записаният в Хавана звук има неравномерна импулсна структура, каквато не се среща при насекомите. Според авторите на изследването това несъответствие би могло да се обясни с обстановката, в която са направени записите. Учените обикновено записват насекомите на открито сред природата, докато дипломатите се оплакват от неприятния шум вътре в сградата. Ако кубинския запис е направен в стая, странният ритъм може да се обясни с ехо в стените, пода и тавана.

Изследователите са тествали идеята си като са пуснали запис от зова на заподозрения щурец през една тонколона в стая. Записите от стаята показват, че звукът придобива известна неравномерна структура по същия начин като този от посолството. Така двата звука започнали да съвпадат още повече.

“Докладът показва как песента на щурците би могла да произведе поразително подобни звуци на публикуваните от AP, като се вземе предвид ехото, което може да се очаква в затворени помещения. Намирам това за напълно правдоподобно обяснение”, коментира Джералд Полак от Университета МакГил в Монреал, който изследва как животните откриват и разграничават сензорни сигнали. Той добавя, че няма личен опит с този вид щурци, но никога не е чувал техния зов да причинява вреда. “Доколкото ми е известно, с изключение на някоя друга безсънна нощ, никой не е пострадал здравословно в резултат от песента на щурци”.

 

Оставете коментар