В категории:България

„Екзакта“: ГЕРБ остава лидер, но расте желанието за избори

Според агенцията управляващите запазват преднина от 3-4% пред опозицията. Все още повечето българи по-скоро не желаят предсрочен вот, но това се променя в последния месец

ГЕРБ продължава да води на БСП с около 3%, сочат данните от национално представително изследване на „Екзакта”, проведено в периода 10 – 17 декември по метода „лице в лице“ сред 1000 пълнолетни български граждани.

Според проучването, ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила с 23.5% от гласовете на избирателите, а БСП са втори с 20.8%.

Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва без промени от началото на годината, като преднината на ГЕРБ пред БСП остава в рамките на около 3-4%, посочват от агенцията.

Данните от настоящото изследване показват, че ДПС е трета политическа сила с електорална тежест от 5.1%.

Четвърти със сигурно място в евентуален нов парламент са „Обединени патриоти“ с 3.8%, стига обаче коалицията им да се запази в този си вид при нови избори.

С шансове да прескочат бариерата са от „Демократична България“, които имат доверието на 2.5% от вота на всички избирателите и биха могли да се окажат над бариерата от 4%, когато се пресметнат само гласувалите в деня на изборите.

„Воля“ и АБВ разполагат с по 1% доверие и на този етап биха останали извън Народното събрание. 7% посочват „други“ партии като свой избор, а 34% от хората заявяват, че няма да гласуват.

Да има ли предсрочни избори?

Според по-голямата част от българите, предсрочни избори не са нужни на този етап, сочат данните и анализът на „Екзакта“. На това мнение са 45% от анкетираните, докато според 36% предсрочни избори трябва да има. Социолозите обаче отчитат, че желанието за нови избори расте – в сравнение с октомври с 5% намаляват хората, които не искат нови избори, и също с толкова нарастват желаещите предсрочен вот.

Очаквано болшинството от избирателите на ГЕРБ и на „Обединени патриоти“ са на мнение, че кабинетът трябва да изкара пълния си мандат. Сред привържениците на ДПС също имат превес преценките, че не са нужни предсрочни избори, докато симпатизантите на БСП искат нов състав на Народното събрание.

Обществото е разделено в очакванията си за бъдещето на страната в навечерието на новата 2019-та година, но все пак малък превес имат песимистите. 45% от хората имат по-скоро песимистични очаквания, докато 42% – по-скоро оптимистични.

„Екзакта“ пита населението и относно посрещането на празниците, като отчита, че 84% от хората ще празнуват Коледа у дома, а 11% ще посетят приятели. Около 2% ще предпочетат заведение, най-често млади хора на възраст до 30 години, а около 3% казват, че няма да празнуват.

У дома масово българите ще останат и за Нова година – 67%, докато 17% ще отидат на гости, 11% ще посрещнат празника в заведение, а 3% – на площада в своя град.

Запитахме колко пари ще отделят българите за подаръци за Коледните и Новогодишните празници. Една пета посочват, че изобщо няма да купуват подаръци за празниците. Също толкова заявяват, че ще вместят подаръците си в сума от 10 до 50 лева. 27% отговарят, че са отделили между 51 и 100 лева. Това е и най-масово посочваната от българите сума за подаръци.

9% възнамеряват да отделят за подаръци между 101 и 150 лева, а 12% – между 151 и 200 лева. 10% биха дали за подаръци между 201 и 500 лева, а 2% – над 500 лева, посочват още от „Екзакта“.

Оставете коментар