В категории:България / Екология

ВАС върна спора за Пирин в начална точка

Пропуски в решението на предишния състав станаха повод петчленен състав на ВАС да върне делото за ново разглеждане. Правителството пък бърза да узакони нарушенията на „Юлен“, за които главният прокурор заяви, че повече не може да си затваря очите

Национален парк „Пирин“. Снимка: Барикада

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на предишния тричленен състав, с което бе отменено правителствено решение, че актуализираният план за управление на национален парк „Пирин” не се нуждае от екологична оценка. Решението, взето от правителството миналия 28 декември, отприщи вълна от протести в продължение на 4 месеца в София и други градове от страната и чужбина.

В края на юли тричленен състав на ВАС отмени спорното правителствено решение, а малко по-късно Министерството на околната среда и водите обжалва. Представените от ведомството на Нено Димов аргументи при разглеждането на жалбата гласяха, че „с изменението на плана не се предвижда изграждането на обекти, а се допуска такова“ и „с изменение на текстове в план не може да се стигне до въздействие върху околната среда.” Тезите са странни, доколкото именно планът за управление представлява нормативната уредба, определяща възможностите за въздействие. По същия начин от МОСВ биха могли да кажат, че с издаването на разрешително за строеж не се предвижда застрояване, а само се допуска такова.

Въпреки че сега петчленният състав отменя решението, взето в полза на екологичните организации, той не приема и мотивите на МОСВ. Съдиите отбелязват, че липсват съществени моменти в обосновката на предишния състав, а някои от доводите, предложени от двете страни при първото дело, не са били разгледани и не са адресирани в мотивите към решението. Според петчленния състав това представлява „съществено нарушение на съдопроизводствените правила” и е „основание за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав”.

Така спорът се връща в изходна позиция като делото ще бъде разгледано от нов тричленен състав на ВАС, след което най-вероятно ще бъде обжалвано независимо от изхода на делото. В резултат отмяната на решението на Нено Димов, че актуализираният план за управление на парк „Пирин” не се нуждае от екооценка, може да се отложи с още една година или дори повече. За него тричленният състав бе приел, че „декларативно при липса на мотиви сочи, че не се очакват въздействия като загуба, увреждане или фрагментация на природни местообитания”, което стана и причина за отмяната му.

Забавянето на решението може да има негативни последствия, след като стана ясно, че правителството е възложило на министър Нено Димов да предоговори условията на концесията на ски зоната над Банско с „Юлен”. Това стана, след като главният прокурор Сотир Цацаров предложи предоговаряне, което да узакони използването на с 2/3 по-голяма площ от страна на концесионера спрямо заложеното в договора.

Прокурорът заяви, че правителството 8 години е знаело за нарушението, но е бездействало, което принципно би трябвало да доведе до „търсене на евентуална наказателна отговорност”. Вместо да потърси такава, Цацаров на практика предпочете да даде отсрочка на кабинета, в която той да потърси начин да узакони нарушението на „Юлен” и съответно своето бездействие.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар