В категории:България

4 от 5 българи подкрепят протестите 

Рязкото повишаване на общественото недоволство далеч не се дължи само на цените на горивата. БСП продължава да не успява да се възползва от ситуацията, въпреки подкрепата си за протестите

Протестите в страната не са предизвикани само от цените на горивата. Снимка: Барикада

Малко над половината българи смятат, че увеличението на цените на горивата и битовите сметки за ток, вода и парно са сред най-актуалните обществени проблеми, показва представително социологическо проучване на агенция „Маркет линкс“,  проведено в периода 16-25 ноември. Въпреки това протестите, които бяха отключени от тях, се подкрепят от близо 80% от населението, което показва, че цените са само повод за отключване на вече съществуващо недоволство.

Цели 86% смятат, че ниските доходи и ниския жизнен стандарт са сред най-актуалните проблеми пред обществото. Над 60% нареждат сред тях и лошото управление на държавата, корупцията и състоянието на здравната система.

Недоволството и неудовлетворението нарастват от 55% през май до 74% през ноември, което според „Маркет линкс“ е същото равнище като през 2013 г. по времето на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. За същия период делът на хората, които са по-скоро оптимисти за развитието на страна спада двойно до малко над 20%. С около 10 пр. пункта спада доверието в президентството (51%), а парламентът (7%) и правителството (30%) губят позиции още по-бързо.

Най-голямата опозиционна партия БСП не успява да се възползва от нарастващото недоволство и недоверие към управляващите и продължава да изостава с около 3 пр. пункта зад ГЕРБ. Според проучването, ако сега се проведат парламентарни избори „Воля“ ще изгуби мястото си за сметка на „Демократична България“. Коалицията на ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ би получила 4.6% от гласовете, оставайки зад ДПС и ОП, които също бележат значителен спад. Недоволството не води до политическо активизиране на населението, като заявилите готовност да гласуват са едва 41%.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар