В категории:Свят

Вашингтон започва да търси изход от войната в Йемен

Според последните данни жертвите на подкрепяната от САЩ саудитската операция в Йемен са петкратно повече от считаното досега

Майк Помпео на дружеска среща със саудитския крал Салман. Wikimedia Commons

Тази седмица САЩ се присъединиха към призивите на ООН за намиране на политическо решение на войната в Йемен, съобщава Middle East Eye. Започналата преди повече от три години саудитска инвазия в Йемен, която е логистично подкрепяна от САЩ, е отнела живота на десетки хиляди и предизвика катастрофална хуманитарна криза в и без това изключително бедната арабска страна.

„Съединените щати призовават всички страни да подкрепят специалния пратеник на ООН Мартин Грифитс в търсенето на мирно разрешение на основата на съгласуваните препоръки”, заяви държавният секретар Майк Помпео. Той призовава всички страни в конфликта, включително съюзниците на САЩ от водената от Саудитска Арабия коалиция, да спрат боевете – но поставя като условие първата крачка към това да бъде направена от бунтовниците-хути. „Сега е моментът за прекратяване на враждебните действия, включително ударите с ракети и дронове от териториите, контролирани от хутите, срещу кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. В последствия коалиционните въздушни удари във всички населени райони на Йемен трябва също да престанат”, се казва в изявлението на държавния секретар.

Помпео добавя, че прекратяването на боевете ще облекчи хуманитарната криза. По думите му трябва да се работи за мирен процес, включващ преговори в неутрална държава, демилитаризация на границите и поставянето на тежкото въоръжение „под международно наблюдение”. „Време е този конфликт да се прекрати с компромис, и да се позволи на народа на Йемен да излекува раните чрез мир и възстановяване”, казва Помпео.

Саудитска Арабия започна бруталната война в Йемен, за да прогони шиитските бунтовници хути, които завзеха столицата Сана и свалиха просаудитското правителство. Водената от Саудитска Арабия коалиция, в която особено активно участват и Обединените арабски емирства, превежда безмилостна бомбена кампания и многократно е била обвинявана във военни престъпления, включително атаки срещу болници и училища. Съединените щати подкрепят военната операция с мащабни оръжейни доставки, разузнавателна информация, презареждане във въздуха и целеуказване за саудитските бомбардировачи.

Хуманитарната криза в Йемен, която включва масов глад и особено тежка епидемия от холера, се влоши още повече през последните месеци, тъй като коалицията започна офанзива за завземане на пристанищния град Ходейда, през който се доставят помощи и храни за населението.  В понеделник независимата изследователска група Armed Conflict Location & Event Data Project публикува доклад, според който от януари 2016 г. досега в Йемен за били убити 56 хил. души – пет пъти повече, отколкото се смяташе досега.

Преди малко повече от месец Майк Помпео лично „гарнатира”, че саудитските съюзници на САЩ предприемат необходимите мерки за намаляване на цивилните жертви, за да тушира засилващите се призиви Вашингтон да прекрати участието си в кървавия конфликт. Гласовете на критиците на щатската намеса в Йемен обаче набраха инерция след убийството на саудитския колумнист на Washington Post Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

През миналата седмица сенатор Бърни Сандърс призова конгреса да прекрати участието на Вашингтон. „Тази война не само предизвика хуманитарна катастрофа в една от най-бедните държави в света, но и американското участие в нея не е било оторизирано от Конгреса, поради което е противоконституционно”, заявява Сандърс в статия, публикувана в New York Times.

Въпреки настояването на президента Тръмп да не се поставя под риск печелившия износ на оръжия за Саудитска Арабия, убийството на припознавания като част от щатския медиен и коментаторски елит Хашоги генерира значителен натиск върху Вашингтон да спре подкрепата си за военните действия на Риад в Йемен. „Натрупва се инерция срещу Саудитска Арабия заради случая с Хашоги. Честно казано това е най-добрият шанс. Това е единственият начин САЩ да изтеглят подкрепата си за саудитците в Йемен”, коментира пред Middle East Eye Шайрин ал-Адейми, асистент в Мичиганския държавен университет.

Оставете коментар