В категории:Информации / Свят

Юлия Тимошенко иска да ликвидира „Нафтогаз”

Кандидатката за президент на Украйна представи програмата си с акцент върху „нов икономически курс”. Тя обвини настоящия държавен глава Петро Порошенко в опити за присвояване на украинската газопреносна система чрез подставени лица

Юлия Тимошенко по време на представяне на програмата си. Снимка: ТАСС
Юлия Тимошенко по време на представяне на програмата си. Снимка: ТАСС

Лидерката на партия „Баткившчина” („Отечество”) и кандидатка за президент на Украйна в изборите през март догодина представи своята програма под надслов „Нов икономически курс за Украйна”. На презентацията бившата министър-председателка се зарече, че ако победи във вота за държавен глава, ще ликвидира Националната акционерна компания „Навфтогаз”, съобщава руският в. „Известия”. „След половин година ние на първо място ще ликвидираме „Нафтогаз” като ненужен посредник. Същото ще стане и с други посреднически структури, ако компанията ги създаде,” каза Тимошенко, която според сондажите засега е фаворит в предпочитанията на избирателите, макар че има и доста висок „антирейтинг“. Тя е първата от кандидатите, представила програмата си.

Тимошенко също така призова да не се допусне продажбата на акции на украинската газопреносна система (ГТС), като обвини настоящия президент Петро Порошенко, че се опитва да си присвои компанията чрез подставени лица. За да осуети това, „Баткившчина” е внесла законопроект, забраняващ всякакви манипулации с ГТС, заяви още партийната водачка. Според нея стойността на въпросната компания възлизала на около 300 милиарда долара.

На 10 септември стана известно, че „Нафтогаз” се кани да продаде в чужбина до 49% от капитала на националния оператор на газопреносната система, за да се запазят доставките на руско гориво за Евросъюза през украинска територия. През 2017 г. Киев стартира официална процедура за подбор на международен партньор за управлението на ГТС.

Газовият спор между Украйна и Русия започна преди повече от десетилетие, докато премиер на Украйна бе именно Тимошенко, припомня „Известия”. Договорът за доставка на руско гориво с частната компания „РосУкрЕнерго”, чийто собственик е олигархът Дмитрий Фирташ, изтече през 2008 г. С Фирташ в онези времена си другаруваше тогавашнят украински президент Виктор Юшченко, който държеше държавното сътрудничество с бизнесмена да продължи. Тимошенко пък настояваше за национализиране на енергийните доставки.

В началото на 2009 г. тогавашните премиери на Русия и Украйна Владимир Путин и Юлия Тимошенко подписаха договор за пряка доставка на руски газ за Киев и за газов транзит към Евросъюза, като изключиха компанията на Фирташ. Бе въведен и принципът „взимаш-плащаш”, според който украинската страна се ангажираше да заплаща целия обозначен в договора обем на гориво.

През 2010 г., когато президент беше вече Виктор Янукович, срещу Тимошенко бяха заведени няколко наказателни дела. Едно от обвиненията срещу бившата министър-председателка бе за превишаване на пълномощията при подписването на газовия договор с Русия. По това дело тя получи и присъда от 7 години затвор. Тимошенко остана зад решетките от 2011 до 2014 г., като в този период защитата ѝ изнесе нейния казус и пред международни институции, пледирайки, че става дума за политическо преследване. Тя излезе на свобода в инвалидна количка след бунта на „Майдана“ и свалянето на Янукович в началото на 2014-та. Москва не одобряваше осъждането на Тимошенко заради газовия договор.

В отделна публикация „Известия“ изрежда някои от акцентите в сегашната предизборна кампания на Тимошенко. Сред предложенията ѝ е преминаването към нов формат преговори за ситуацията в Донбас, като в тях бъдат включени освен Украйна и Русия, също така САЩ и Великобритания.

Друга важна идея на Тимошенко е конституционната реформа, с която Украйна да премине от президентска към парламентарна република. Така щяла да се избегне постоянната конфронтация премиер-президент, характерна за страната, счита кандидатката.

Тимошенко също иска драстично да свали данъците за предприемачите, защото смята, че така ще се стимулира икономиката. Критиците ѝ твърдят, че подобен срив в бюджетните приходи ще всъщност ще съсипе икономиката.

Comments are closed.