Колко са младите учители?

Те наистина се увеличават в последните години, но не достатъчно, за да компенсират пенсиониращите се. Учителският синдикат обаче е оптимист за системата и успехите на правителството

Учителският синдикат говори за хиляди млади учители, постъпващи в системата. Но дали е така? Снимка: Pixabay

„Благодаря на правителството, лично на премиера Борисов и на министъра на образованието Красимир Вълчев. Ние имаме един прекрасен министър, както аз обичам да казвам – уцелихме десетката с министър.” – задъхва се в похвалите си за правителството през юли Янка Такева.

В края на миналата година председателят на синдиката на учителите разпространи новината за нови 3500 млади учители, влезли в системата, което било 4 пъти повече от предходната. „Звучи почти невероятно” – казва водещият на новините на NOVA , който би бил още по-учуден, ако бе проверил твърденията.

Бойко Борисов и Янка Такева при обяваване на увеличението
Бойко Борисов и Янка Такева

Неотдавна Янка Такева повтори тази статистика на учителския синдикат за 3500 нови млади учители през изминалата учебна година, като допълни, че през 2018/19 пък се очаквали 4500. Това ѝ даде поводи за още оптимизъм: „Дълбоко съм убедена, че след 5 до 7 години, може би десет, нека да си дадем по-широк диапазон във времето, може да стане и по-рано, но системата ни ще бъде кадрово обезпечена.”

Но дали тези оптимистични твърдения, поднесени с подобаващи хвалебствия за кабинета, се подкрепят от официалните данни? За да създаде новината за 4 пъти повече нови млади учители през изминалата учебна година, Янка Такева съобщава за 800 такива през учебната 2016/2017 г. Но в действителност учителите до 35-годишна възраст през тази година са се увеличили с 1000. През следващата година, когато очакваме статистиката да отчете 3500 нови учители в тази група, всъщност те са едва 800, т.е. по-скоро се наблюдава забавяне в навлизането на млади хора в педагогическата професия.

В същото време броят на учителите над 60 години се увеличава с хиляда, което вероятно се дължи на задържането на учители в пенсионна възраст, защото не могат да запълнят освободените места. Предишният кабинет на Бойко Борисов улесни пенсионирането на навършили необходимата възраст служители, което трябваше да насърчи навлизането на повече млади учители в образователната система.

Младите действително се увеличават в последните три години, като достигат 10.7% от всички през миналата учебна година, спрямо 8.2% през 2014/2015, когато е било достигнато най-ниското ниво от 2000 г. насам (в зелен цвят на долната графика). Обратът в тенденцията вероятно се дължи предимно на увеличените заплати на стартиращите учители в последните години.

Делът на възрастните учители над 55 години (в син цвят), които потенциално ще се пенсионират в следващите десет години, постоянно расте, като достига 31.4% през изминалата учебна година. През 2007 г. този дял е бил 15%. Общият брой на възрастните учители е почти 20 хиляди, а сигурен знак, че в системата влизат достатъчно кадри, които да ги заместят, би бил, ако техният дял започне да намалява.

Както долната графика показва, засега такова явление не се наблюдава.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар