В категории:Свят

Лондон спира програма за финансиране на сирийски бунтовници, защото парите отивали при джихадисти

Проектът за финансиране на нови „свободни“ полицейски сили в контролираните от опозицията територии е спрян, след като разследване на BBC установи, че средствата отиват директно в ръцете на екстремисти

Сред многото геройства на ислямистката групировка аз-Зенки е обезглавяването на 12-годишно дете.
Сред многото геройства на ислямистката групировка аз-Зенки е обезглавяването на 12-годишно дете.

Британското правителство е спряло многомилионнен проект за подкрепа на сирийските бунтовници заради обвинения, че парите, дадени на частен подизпълнител, отиват в джобовете на джихадистки групи, съобщава Guardian. Разкритията са част от документален филм на BBC Panorama, в който също така  се твърди, че офицери от Свободната сирийска полиция работят със съдилища, обвинени в прилагане на мъчения и екзекуции без присъда.

Британското Външно министерство (Foreign Office) е потвърдило пред медиите, че е спряло достъпа до програмата, наречена “AJACS”, която действа от края на 2014 г. Причина за това са породилите се сериозни опасения за управлението на програмата от страна на фирмата подизпълнител Adam Smith International.

Великобритания е една от шестте държави, която осигурява подкрепя за нови полицейски сили – “Свободна сирийска полиция” –  на териториите, контролирани от опозиционните сили в провинциите Идлиб, Алепо и Дараа. На теория това трябва да е невъоръжена полицейска сила, която не си сътрудничи с екстремистки групировки. Документалният филм на BBC обаче показва примери, че реалността е доста различна.

Според документи, цитирани от журналистите на BBC, финансираните чрез тази схема полицаи в провинция Алепо са предавали част парите на екстремистката група, контролираща тези територии – „Харакат Нур ад-Дин аз-Зенки”.

Името на тази ислямистка групировка стана печално известно през миналото лято, когато нейни членове публикуваха клип, на който се вижда как обезглавяват 12-годишно дете. Името на „Аз-Зенки“ се появява и в доклади на „Амнести Интернешънъл“ във връзка с обстрел на цивилни квартали, както и отвличания, мъчения и убийства на журналисти и хуманитарни работници. Групировката е подозирана и в използване на химически оръжия. „Аз-Зенки“ също така бе сред т.нар “умерени” опозиционни групировки, официално получаващи въоръжение от САЩ, включително управляеми противотанкови ракети. В началото на годината органзиацията се присъедини към военната коалиция “Фатах аш-Шам”, ръководена от сирийския клон на “Ал Кайда” –  “Фронт Ан Нусра”.

Според доклад на Adam Smith Internationa от юли 2016 г., цитиран от журналистите, 20% от всички полицейски заплати са предавани на “Аз Зенки” в замяна на “осигуряването на военна подкрепа и сигурност за пет полицейски участъка, намиращи се на територии под неин контрол”. Полицаите също така са работели съвместно с екстремистката групировка за “изготвянето на разпореждания, доставката на уведомления, както и за предаването на престъпници на съда”. Някои от въпросните съдилища са обвинявани в прилагане на мъчения и екзекуции без процес, но това не е попречило на сътрудничеството със “свободната” полиция.

В документалния филм на BBC, озаглавен “Джихадистите, за които ти си платил”, също така се твърди, че джихадистите от “Фронт Ан Нусра” са избирали полицаите в два участъка в провинция Идлиб. Журналистите също така са разкрили, че “Свободната сирийска полиция” е осигурявала подкрепа за шериатски съдилища, ръковдени от “Ан Нусра”. Посочва се случай от декември 2014 г., при който “свободни” полицаи са присъствали на убийството с камъни на две жени в близост до град Сармин. Свидетели са разказали на BBC как полицията е затворила пътя, за да бъде изпълнена екзекуцията. Според Adam Smith полицаите, присъствали на убийството с камъни, не са били официално под контрола на Свободната сирийска полиция, а след това са били отстранени.

Други доказателства посочени в разследването подсказват, че британските данъкоплатци са финансирали заплатите на измислени или починали хора, чиито имена са били вкарвани в списъците. Британската фирма Adam Smith International, която ръководи програмата, отхвърля обвиненията и уверява, че управлява парите на данъкоплатците “ефективно” за да “се бори с тероризма”.

Разследването на BBC обаче е установило, че когато през септември 2016 г. представители на компанията са посетили полицейски участък в селището Кокная в провинция Идлиб, в който на теория е трябвало да има 57 служители, те не са намерили дори един полицай. От фирмата твърдят, че са открили полицаите при следващи визити, и че са установили много малко случаи, в които са изплащани заплати на загинали пазители на реда. От Adam Smith изтъкват, че използват пари в брой за тези плащания поради “липсата на практическа алтернатива”, и че наложените от “Ан Нусра” полицаи са били разкрити в рамките на два месеца. Плащанията към полицейските участъци, финансиращи ексремистката група „Аз-Зенки“, пък били спрени през август 2016 г.

Според компанията обвиненията в документалния филм на BBC са “неверни и подвеждащи”. “Adam Smith International управлява проекта успешно заедно с партньорите си в една изключително предизвикателна и рискова обстановка под строгия надзор на британското и още пет правителства”, заявяват от компанията.

През април британският външен министър Борис Джонсън обяви, че Обединеното кралство се ангажира да осигури допълнителни 4 млн. паунда за програмата AJACS и  “Свободната сирийска полиция”, припомня BBC.

Кейт Осамур, външен министър в сянка на опозиционната Лейбъристка партия коментира, че ако обвиненията се окажат истина, британските данъкоплатци ще са “справедливо възмутени”. “Трябва да изясним как Външно министерство е позволило това да се случи… Непрозрачният Фонд за конфликти, стабилност и сигурност, който финансира този проект, оперира в още 70 държави – много от които със съмнителни практики на спазване на човешките права. Това разследване вероятно ще се окаже само върха на айсберга – правителството трябва да направи отчетите си достъпни за обществото, за да можем да разберем какви са реалните мащаби на проблема”, заявява тя.

Парите за проекта идват от бюджета за чуждестранна помощ на Великобритания, който е с размер 13 млрд. паунда. Той се разпределя основно от Министерството на международното развитие, но и от други институции, включително Външно министерство. “Ние приемаме обвиненията за сътрудничество с терористични групи и нарушения на човешките права изключително сериозно. Затова Външно министерство спира програмата, докато разследваме тези обвинения”, заявява говорителя на институцията.

“Ние вярваме, че тази дейност в Сирия е важна за защитата на интересите на националната ни сигурност, но разбира се сме внимателни в оценките си, тъй като в такава предизвикателна обстановка всяко действие носи риск. Поради това програмите ни са проектирани внимателни и подлежат на силен мониторинг”, твърдят още от британското правителство – въпреки трупащите се доказателства за обратното.

 

Филип Буров

Журналист, специализиращ в сферите на международните отношения, конфликти, макроикономика и финанси. С опит от медии като агенция „Фокус“, вестник „Пари“ и вестник „Капитал Daily”. Работи и върху докторантура по въпросите на модерната българска история.

Оставете коментар