В категории:България

Международен отзвук срещу „безотговорните и непрофесионални“ Домусчиев, Велев, Данев & co

Твърденията на българските работодателски организации, че „синдикатите са вредни“, а работниците – търтеи, бяха осъдени от няколко международни профсъюзни организации като недопустими и противоречащи на общоприетите принципи в цял свят

Снимка: www.bia-bg.com

Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), която представлява 181 млн. работни от 163 държави и Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), която има около 60 млн. членове в Европа, изразиха подкрепа към българските синдикати срещу „безотговорното и непрофесионално отношение на българските работодатели към социалния диалог“, съобщиха от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

На 25 юли 2017 г. президентите на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров се обърнаха с писмо до европейските институции, международните синдикални централи, Международната организация на труда и международните работодателски организации с информация относно агресивното и цинично отношение от страна на ръководителите на национално представителните работодателски организации към социалното партньорство и социалния диалог в България.

Непосредствена причина за реакцията на българските синдикати станаха твърденията на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че „синдикатите са вредни за държавата“. Домусчиев и колегите му от БСК Божидар Данев и от АИКБ Васил Велев обявиха, че „България е станала синдикална държава“, която възпитава „търтеи и готованковци“ – визирайки българските работници.

Подобно твърдение дойде само седмици след като самите работодатели се похвалиха, че „в 16 национални и регионални дискусии властта пое 71 ангажимента към бизнеса, като 54 обещания са изпълнени или в процес на изпълнение, а 13 са със срок до края на 2017 година“. Успеваемост пред властта, с която едва ли синдикатите и работниците могат да се похвалят.

Едно от приетите в края на юни предложения на бизнеса, например, беше искането им за изменения в Правилника за прилагане за Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция, които да облекчи процедурата за работодателите при наемането на чуждестранни работници.

Като изказваме сериозната си загриженост, ние, се присъединяваме към Вас и решително осъждаме безотговорното и непрофесионално отношение на лидерите на работодателските организации в България. Подобни агресивни нападки в българските медии, насочени срещу работещите в България и техните организации, могат да провокират напрежение и да застрашат социалния мир. Това поведение е в противоречие както с принципите на Европейския съюз, така и с Конвенциите на Международната организация на труда. В повечето европейски страни, без всякакво съмнение е доказано, че социалният диалог е изключително важен за постигането на икономическо развитие, просперитет на обществото и опазване на демокрацията и мира„, пишат до родните синдикати от МКП и ЕКП.

МКП и ЕКП решително подкрепят национално-представителните синдикални организации в България – КТ „Подкрепа“ и КНСБ и изказват своята надежда, че коректните работодатели в страната ще осъдят безотговорното поведение на отделни техни представители, се посочва още в писмото.

„Подобно поведение не бива да се подминава с мълчание. Не само, защото руши авторитета на България на прага на първото европредседателство. А защото охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации“, посочиха преди седмица от КТ „Подкрепа“ и КНСБ в своята позиция, копие от която беше изпратено и до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов, който председателства Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар