В категории:България

Антифашистко шествие ще се проведе тази неделя в София

Неонацистки организации от България и Европа се събират всеки февруари в София, за да почетат паметта на ген. Христо Луков, оглавявал фашистката организация Съюз на българските национални легиони

Шествие под наслов “Без нацисти по улиците ни!” ще се проведе тази неделя в София. Повод за тази реакция е насроченото за 18 февруари събитие, на което “нацисти и фашисти от цяла Европа идват в столицата, за да могат заедно с българските си съмишленици да маршируват необезпокоявани на Луковмарш, демонстрирайки античовешката си идеология по софийските улици”. Луковмарш се огранизира от 2003 г. насам от крайнодесни организации в страната, но тази година заплашва да помрачи честванията по повод деня на обесването на Васил Левски, тъй като ще се проведе на същата дата в центъра на София.

Националистите отдавна поставят знак за равенство между Левски и Луков

Нещо повече, националистически организации от години се опитват да поставят Христо Луков, известен с про-нацистките си и антисемитски възгледи, наравно с Левски, който се застъпваше за “братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност” и за република, в която “живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр.”.

Генерал Луков пък е известен с пристрастията си към Третия райх, а от 1942 г. до убийството му от комунисти година по-късно оглавява най-голямото фашистко движение в България – Съюза на българските национални легиони.

Формален организатор на Луковмарш е “Български национален съюз”, който твърди, че не изповядва неонацистка идеология и въпросното шествие е просто почитане на паметта на един български генерал. По-трудно да се разграничат от въпросната идеология е на участващи в марша организации като “Национална съпротива”, свързвана с нападения над граждани, или “Кръв и чест”, забранена в редица европейски страни.

Скрийншот от спортни активности на националистическа организация.

На сайта на БНС пък четем, че са “против интернационализма и т.н. равенство, за което уж се борят социалисти и демократи” и против правата на малцинствата, особено ромите: “За нас те не могат да бъдат Българи, защото по божията воля са се родили цигани, а не Българи”. В новинарската секция могат да се прочетат редовни антиеврейски текстове, отстъпили напоследък на такива, насочени срещу бежанците, обикновено описвани като “пришълци” и “нашественици”. В националистическата групировка има и спортна организация, която обаче схваща здравословната физическа активност като тренировка с камуфлажно облекло и огнестрелно оръжие. На този фон не е изненадващ изводът: “Демокрацията се изчерпа и нейното време отмина.”

Макар публично да се разграничават от идеологията на национал-социализма, по повод на Луковмарш разпространяват клипове с подкрепа за събитието от неонацистки групи в различни европейски страни. “Идеологията, срещу която се води войната, не загина на 8 май 1945” – обяснява немски националист в един от клиповете, а миг по-късно негов съмишленик говори за величието на Христо Луков пред уличен графит “Nazi!”:

“Почитаме вашите герои, които се бориха за един по-добър свят” – се казва във видео с подкрепа за Луковмарш от Скандинавското движение за съпротива, открито изповядващо идеологията на национал-социализма.

В отговор на Луковмарш антифашистите се събират в неделя, 12 февруари, от 14 часа на пилоните пред НДК.

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар