В категории:Мнения и коментари / Свят

Полша: Десничарската лудост се задълбочава опасно

Легитимирането на екстремистки десни секти от страна на управляващите все по-често има фатални последици

След като властта в Полша попадна в ръцете на католическите фундаменталисти, политическото махало драстично се отклони надясно. Макар ситуацията да бе започнала да се влошава много преди „Право и справедливост“ да спечелят парламентарните избори през октомври 2015 г., новите власти на дотогава маргиналните крайнодесни секти им придадоха огромна легитимност. Ефектите от това вече са видни за всички.

Нарастването на агресивната ксенофобия и расизма, както и експлозията на действия, фокусирани върху националната идентичност, се смесват с ширещата се евтина пропаганда за подклаждане на страх. Тази комбинация вече доведе до безброй криминални инциденти и широко разпространена омраза към чужденците.

Трагичната черешка на тортата бяха събитията, разиграли се в малко известното градче Елк в Северна Полша. Там Нова година бе отбелязана с расистко буйстване, което започна с хвърляне на пиратки в дюнерджийница и свърши с фатално намушкване. Нещо, което започна като кръчмарска кавга, доведе до смъртен случай и безредици в целия град.

Привечер на 31 декември популярната дюнерджийница в града Prince Kebab е препълнена с клиенти. Въпреки голямото количество работа персоналът е напълно спокоен и обслужва любезно клиентите. Сред многото чакащи да приготвят поръчките им има малка група видимо пияни мъже, които недоволстват, че това отнема повече време от обикновено. Те демонстрират недоволството и нетърпението си, като започват да крещят по персонала: „Дай ми шибаната храна, курво! И не смей да плюеш в нея, или ще ти я размажа в лицето“. И още: „Падни на колене като говориш с господарите си, мръсна уличнице“. Това са само част от фразите, използвани от тартора на групата – Даниел, който е добре познат в града криминален тип.

Разбира се, типично за Полша никой от присъстващите не е реагирал. Другите клиенти са се държали сякаш не чуват обидите, а персоналът се е опитвал да ги игнорира, като продължава да се държи любезно с останалите клиенти. Според свидетели, описали случката във Facebook, един от служителите на заведението почти си е изпуснал нервите и е трябвало да излезе за малко, за да се успокои. Очевидно атмосферата е ставала все по-напрегната, но след като пиянската банда получила храната си, тя напусна заведението.

Същата група пияни мъже обаче се връща заедно с още свои приятели към 10 часа вечерта. Този път те са агресивни от самото начало – нахлувайки, крещят вулгарни расистки обиди. Това предизвиква реакция от страна на персонала, като размяната на обиди скоро прераства във физически сблъсък. Един от пияниците взема две бутилки Coca-Cola и излиза, като отказва да ги плати. Един от служителите се опитва да го спре, при което пред заведението започва брутален бой. През това време някой хвърля две пиратки в помещението. Други хора от персонала излизат, за да защитят колегата си. Скоро след това лидерът на бандата – 21-годишният Даниел, лежи мъртъв на земята. Полицията арестува всички, участвали в инцидента.

В първия ден на новата година новината за убийството се разпространява из Елк. Около обяд агресивна тълпа от предимно млади мъже се събира пред дюнерджийницата. Жадната за отмъщение тълпа става все по-голяма и все по-шумно крещи расистки лозунги. Започва се с „Майната ви, араби“ и се стига до „Ще ви избесим всички, ебачи на кози“ и „Изчистете Полша от мюсюлманските лайна“.

В един момент започва хвърляне на камъни и пиратки. Когато тълпата се кани да нахлуе през изпочупените прозорци и напълно да унищожи заведението, пристига отряд на полицията за борба с безредици от близкия град Олщин, който се опитва да отблъсне нападателите. В резултат се стига до сблъсъци между граждани и полиция, каквито не са били виждани в този малък град.

Тълпата атакува полицията с камъни, улични знаци, метални прътове, празни бутилки, а според някои съобщения и с коктейли „Молотов“. След продължила часове улична битка, в която полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и палки, ситуацията най-после е поставена под контрол. Тридесет души са задържани на място, а много други са арестувани впоследствие.

Пред медиите полицията завява, че задържаните ще бъдат съдени за материални щети и нарушаване на обществения ред. Не се обелва и дума за расова омраза, макар по време на разследването да става ясно, че местни „патриотични“ активисти редовно са тормозели персонала на Kebab Prince.

На 1 януари срещу двама от служителите на заведението – един алжирец и един тунизиец, са повдигнати обвинения в убийство. Други двама работници в дюнерджийницата от Северна Африка са освободени. Няколко часа по-късно апартаментът на един от обвиняемите е подпален. Тежко въоръжена полиция остава да пази заведението, като през следващите няколко дни сблъсъците продължават, макар и с по-ниска интензивност.

Трябва да се отбележи, че подобни инциденти нито са нещо ново, нито са неочаквани. В Полша това не е изолиран случай. През последните седмици на 2016 г. случаи, при които пиянски разправии прераснаха във фатални сблъсъци, имаше в столицата Варшава и още поне в два града като крайбрежния Сопот. Въпреки това случаят се в Елк е изключителен. На първо място, защото това е първият подобен инцидент, при който сред жертвите има поляк. Това предизвика огромна вълна от крайнодясно насилие. Изливаната в социалните мрежи омраза достига невиждани досега мащаби и нива на вулгарност. Повечето коментари на случайни интернет потребители по отношение на този инцидент без съмнение са наказуеми дори според слабите полски правни стандарти за език на омразата. Същевременно полските националистически организации продължават да призовават за отмъщение.

Разбира се, не може да става и дума за оправдаване на убийството, което е най-драстичният резултат от случилото се. В същото време обаче трябва да се вземат предвид тревогата и безсилието, които са довели до трагичния инцидент. Тези, които са отговорни за подклаждането им, също да бъдат изправени пред правосъдието.

За всеки здравомислещ човек е лесно да види очевидната връзка между този тип атаки и политиките на „Право и справедливост“, безбройните расистки псувни, които бълва партийният лидер Ярослав Качински, когато изпадне в ислямофобски делириум, както и явните антибежански позиции на правителството. Най-важният фактор, определящ големият завой надясно в масовата култура, обаче е топлотата, с която новата управляваща класа се отнася към всякакви потайни и озадачаващи десноекстремистки секти, проповядващи насилие. Това е много опасен процес на сливане на официалните държавни институции с различни криминални групи, съставени от радикални десни хулигани. Доскоро те можеха да бъдат забелязани само в определени сектори по футболните стадиони или на тайните места за срещи на членове на неонацисткото движение Blood & Honor.

Въпросът е какво още може да се очаква при положение, че полският министър на вътрешните работи реагира на трагедията в Елк със заявления, че действията на тълпата, извършваща погроми и опитваща се да линчува, са „напълно разбираеми“.

Боян Станиславски

Роден в София, постоянно живущ в Полша; публицист, преводач и издател. Автор е на коментари и анализи в различни полски и български вестници и списания. Работи като зам. главен редактор на ляв полски сайт Strajk.eu. От 2008 година е кореспондент в Полша на Българското национално радио.

Оставете коментар