В категории:Общество

„Фейсбук“ блокира Бог заради призиви за здравеопазване и образование

Публикация в страницата със социална и хумористична насоченост, докладвана като обидна, стана причина за 30-дневна забрана

Adam Albright-Hanna, good.is

Два дни след предложение САЩ да пренасочат част от военния си бюджет към здравеопазване и образование, Бог изведнъж изпита гнева на “Фейсбук” под формата на 30-дневно блокиране.

„Забранената“ публикация

Посланието Му, което подканва американците да спрат да правят “войската си толкова адски огромна и да дадат на народа медицина”, може да не е написано от действителен Бог, но е публикувано на (верифицирана) “Фейсбук” страница – God. С над 3 милиона феновве страницата е известна със своите популярни, забавни и прогресивни публикации.

Докато страницата често предизвиква гняв сред коментиращи, които я считат за неуважение към религията им, решението на “Фейсбук” да премахне публикацията със сигурност е било изненадващо за нейния създател. Естествено, Бог решава да сподели какво е станало, но “Фейсбук” не му разрешава да направи дори това.

Човекът зад страницата, “всъщност, желаеща да бъде известна просто като Бог” (по Неговите думи), е блокиран да публикува не просто на страницата Бог за 30 дни, но и навсякъде във “Фейсбук”. Никакво коментиране или публикуване в личния му профил или в онези на неговите приятели.

Що се отнася до самата публикация, очевидно е, че “Бог” не е съвсем готов да обърне и другата буза.

“Публикувах това мнение в деня, в който се разбра, че Обамакеър ще загуби финансиране и 24 милиона души ще останат без медицинска грижа”, казва той. “Мнението става популярно, събирайки 100,000 харесвания и 15,000 споделяния. Няколкостотин души не са съгласни с мнението. Вместо да продължат напред или дори да използват ‘гневното’ лице за реакция, какво правят те? Те докладват, че мнението е оскърбително.”

Но това не е първият път, в който той предизвиква раздразнение. Най-популярните му публикации са диалози с разгневени читатели.

Докато обикновено реагира с чувство за хумор, днес на “Добрия старец на небето” не му е толкова забавно.

“Това не е първата забрана за 30 дни, която получавам толкова несправедливо” – казва Бог. “Очевидно, това е автоматичен алгоритъм. Очевидно, моите мнения не са за всеки. Но Аз имам същото право да изказвам Своите мисли, каквото има и оранжевият Хитлер*”.

И като стана дума за новоизбрания президент: “Същите хора, които обичат Тръмп да се изказва в “Туитър”, са онези, които откачиха за моята публикация и я докладваха като обидна” – казва той. “Хората са луди и глупави и карат Бог също да полудее”.

Блокирането на популярната страница предизвика недоволство сред последователите ѝ, в резултат на което страницата беше възкресена след само три дни.

*Както подигравателно бива наричан Доналд Тръмп (бел.прев.)

Оставете коментар