В категории:Здравеопазване / Общество

Американското правителство най-накрая казва на хората, че хомеопатията е шарлатания

Производителите на хомеопатични лекарства в САЩ вече ще трябва да предоставят научни доказателства, ако твърдят, че продуктите имат нещо повече от плацебо ефект

Науката отдавна е установила, че хомеопатията не работи. Сега потребителите в САЩ ще бъдат предупредени
Науката отдавна е установила, че хомеопатията не работи. Сега потребителите в САЩ ще бъдат предупредени

Хомеопатията е една от най-издръжливите форми на змийско масло* на разположение на потребителите; тя е подвеждала хората от 1814 г. насам. Но американското правителство едва напоследък реши да ограничи тези фалшиви лечения чрез нова политика на Федералната търговска комисия (FTC).

Декларация на комисията обяснява, че агенцията вече ще изисква производителите на хомеопатични лекарства да предоставят надеждно научно доказателство за техните здравни твърдения, ако искат да продават на потребителите на американския пазар.

Събирането на тези доказателства е вероятно да бъде трудно като се има предвид, че хомеопатията е псевдонаука.

Основната идея зад хомеопатията е, че екстракт от животно или растение, който предизвиква симптоми подобни на тези, от които страда човек, могат да излекуват симптомите. Например: защото лукът кара очите ни да сълзят и носът да тече, за разреден екстракт от лук се смята, че лекува настинка и сенна хрема. Така че хомеопатичните лекове на пазара са само крайно разредени варианти на растителни или животински екстракти, за които се вярва, че носят облекчение на симптомите.

Бедата е, че винаги, когато изследователите са се вглеждали в хомеопатичните лечения, откриват, че те не съдържат проследими количества от оригиналния растителен или животински материал, който предполагаемо разреждат.

Доказателствата са ясни: хомеопатията е шарлатания

Научната общност е монолитно събрана срещу хомеопатията. Излезли са много проучвания, книги и разследвания, които демонстрират, че този тип терапия е лъжлива. Всъщност, има толкова много доказателства за провала на хомеопатията да помага на хората, че някои изследователи заявяват, че е време да се спре инвестирането на правителствени средства за изследвания върху тази алтернативна терапия и те да се пренасочат към лечения, които могат наистина да помагат на хората.

Най-изчерпателният преглед на доказателствата по отношение на хомеопатията досега дойде от австралийското правителство. Неговото заключение: лечението не работи и хората не би трябвало да пилеят своето време, пари и потенциално своето здраве върху нещо равнозначно на псевдонаука.

Австралийците откриват многобройни проблеми с изследванията върху хомеопатията. Като начало, много от проучванията са зле проектирани: тестовете не са включили достатъчно участници, за да имат значими резултати или изследователите са се провалили в ограничаването на предразсъдъците си и контрола над смущаващите фактори.

Но дори висококачествените проучвания не са открили, че хомеопатията се справя по-добре от плацебо или друго лечение за редица от здравословни състояния в това число астма, безпокойство, синдром на хроничната умора, настинки и язви. Проучванията, които докладват, че хомеопатията носи някакви здравословни ползи имат толкова недостатъци и са така зле проведени, че са ненадежни.

Това не означава, че хомеопатичните лекарства ще изчезнат

Постановлението на Федералната търговска комисия определено е стъпка в правилната посока за повишаване на осведомеността относно липсата на доказателства зад хомеопатията.

“Това е истинска победа за разума, науката и здравето на американския народ”, каза Майкъл Де Дора, отговорник за обществената политика в Център за разследвания, основана на науката група за застъпничество и образование, която се застъпва за повече надзор над хомеопатията. “Комисията направи правилното решение да държи производителите отговорни за абсолютно безпочвените твърдения, които правят за хомеопатичните продукти”.

Но това не означава, че тези “лекарства” ще изчезнат от рафтовете на магазините. Федералната търговска комисия има правомощия само да ограничи подвеждащи маркетингови твърдения и ако производителите на хомеопатични лекове ясно заявяват, че техните продуктите не се основават на никаква наука, те могат да продължат да ги продават.

Както обясняват от комисията:

“Твърдение относно [директно продавани без рецепта] хомеопатични лекарства, което не е обосновано чрез компетентни и надеждни научни доказателства, може да не е подвеждащо, ако рекламата или надписът, в които се появяват, ефективно съобщава, че 1) няма научни доказателства, че продуктът работи; 2) твърденията за продукта са основани само върху теорията на хомеопатията от 1700-те години, които не се приемат от повечето съвременни медицински експерти.”

На този етап, всичко зависи от предпазливостта на купувача. Да се надяваме, че потребителите са достатъчно мъдри да прочетат опаковката, която сега ще им казва, че няма никакво доказателство зад здравните твърдения върху нея. Но като се има предвид, че хомеопатичните лечения са около нас от 19-ти век насам, те вероятно няма да изчезнат скоро.

 

* змийско масло – израз, използван за описание на фалшиви лекове, представяни като панацея. Произлиза от мехлем, разпространен в САЩ като елемент от народната медицина от китайци, дошли да работят върху Трансконтиненталната железница през 19 век.

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар