В категории:България / Трудови права

Най-много нарушения на трудовото законодателство в строителния сектор

Най-големите обекти в сектора са с публично финансиране, но държавата се задоволява само с глоби за злоупотребяващите фирми без да разваля договорите си с тях


labourrightsБлизо 20 хиляди нарушения на строителни обекти са регистрирали контролните органи на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” при 3900 проверки за първите десет месеца на 2016 г. Това е ръст с 12% спрямо същия период за миналата година, колкото е и увеличението на проверките.

Приоритет при контрола са жилищните сгради, които се санират по програмата за енергийна ефективност, работата по столичното метро и други големи инфраструктурни обекти. Голяма част от проверките са на фирми, които изпълняват обществени поръчки и към които са насочени публични средства. Въпреки това няма случай на прекратен договор на фирма заради системни нарушения на трудовото законодателство.

Най-често се стига само до акт – 130 такива са издадени за спиране на обект, машина или работно място в строителството, които пряко застрашават живота и здравето на хората. Това са 1/3 от всички подобни нарушения. Установените случаи на работа без трудов договор на строителни обекти от началото на годината са 369, или 15% от всички случаи. Инспекцията по труда напомни, че работата без трудов договор лишава работника от социална защита. Често обаче алтернативата е безработица, при която социалната защита в България също е сведена до минимум.

Нарушенията на правилата за безопасност и здраве на работното място също са концентрирани в сектор “Строителство” – 635 от общо 1800 издадени акта. Логично, там са засечени и 80% от нарушенията, свързани с безопасната работа на височина.

От Инспекцията по труда се оплакват от трудностите при доказването на злоупотреби, свързани с работното време, осигуряването на задължителна почивка и полагането на извънреден труд:

“Липсва съдействие от страна на работещите. В повечето случаи те са от други краища на страната и предпочитат да работят по-дълго без почивка, за да се възползват след това от по-дълги почивки по родните си места. Поради тази причина те отказват да декларират данни, свързани с работното им време.”

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар