В категории:България / Трудови права

Множество нарушения в рудник „Бабино“ откри прокуратурата

Дръзкият протест на миньорите принуди държавните институции да престанат да си затварят очите за нарушенията на правата им

Протестиращи миньори пред клетката за спускане в мината. Снимка: Жана Цонева
Дали омбудсманът, премиерът, парламентът и прокуратурата ще разплетат гордиевия възел в бобовдолските рудници или всичко ще свърши след президентските избори?
Снимка: Жана Цонева

След като се самосезира в хода на стачката на миньорите от рудник “Бабино”, прокуратурата откри редица нарушения. През 2016 г. са извършени 8 проверки от други контролни органи и са констатирани 36 нарушения на трудовото законодателство и условията за безопасност на труда. Въпреки системните нарушения, за прокурорска намеса и преоценка на концесията се заговори едва покрай стачката на миньорите от рудника преди 2 седмици.

Първоначалните резултати от проверката на прокуратурата показват, че в продължение на цяла година фирмата “Въгледобив Бобов дол” е забавяла обезщетения на съкратени работници. Засегнати са 20 души, а общата дължима сума е в размер на 28 хил.лв., за което досега са съставени три акта и две наказателни постановления на некоректния работодател.

Друго сериозно нарушение е забавянето на ваучерите за предпазни храни, които се полагат на всички работещи при рискови за здравето условия. Едва на 13 октомври, в хода на стачката, започва изплащането на ваучерите за март, но ръководството все още не е осигурило тези за периода април-август в размер на 234 хил.лв.

От съобщението на сайта на прокуратурата не става ясно дали се проверява за отказа на работодателя да осигури безопасни условия за протичане на стачката. Протестиращите на повърхността миньори сами осигуряваха храна и вода за колегите си под земята. Вместо да изпълняват тези задължения от ръководството се опитаха да накарат стачкуващите да излязат от рудника като ги заплашиха със съд. За известно време работа спря и вентилационната система, като от фирмата се оправдаха с технически затруднения.

Според прокуратурата, към момента на стачката е бил забавен само един аванс от заплатата за август. Това се дължи на странен колективен трудов договор, сключен между фирмата и синдикатите през юли, според който заплатите се изплащат на три части с неопределен размер, две от които се получават повече от месец след като са изработени. Така значителна част от надниците за септември ще се получат едва през ноември, което кара работниците да финансират разходите си с бързи кредити при висока лихва, тъй като почти никой търговец в Бобов дол вече не се съгласява да дава стоки на вересия.

По време на стачката миньори се оплакаха и от въпросния колективен договор, който според тях синдикалните лидери са подписали без да ги питат и в резултат от непрозрачни преговори. Преди това инспекцията по труда е констатирала забавяне на възнагражденията за месеците март и април, което вероятно е довело до новия договор, който фактически узаконява закъсняващите плащания. Недоверието на работниците към синдикалните дейци, които следва да ги представляват, си пролича на втория ден от стачката, когато синдикатите и ръководството се споразумяха за разсрочено изплащане на забавените заплати и ваучери, но протестиращите отхвърлиха сделката.

Друг документ, който ощетява работниците в рудник “Бабино” е т.нар. план за оздравяване на компанията от 2015 г. В него се предвижда постепенното закриване на рудника, преди което се преминава на плаващи заплати, които зависят от реализирания добив.

По този начин отговорността за резултатите от работата на рудника е стоварена върху миньорите, които работят със силно амортизирана техника от 80-те, чиято поддръжка е фактически прекратена в последните 15 години. На практика, те получават по-ниски заплати, защото собственикът на фирмата-концесионер е извличал печалби от нея без да прави никакви инвестиции.

Управител на “Въгледобив Бобов дол” е Красимир Чаврагански, който си подаде оставката в хода на стачката, но после като едноличен собственик отказа да я приеме и си гласува доверие да продължи с добрата работа в мината.

За реален собственик на компанията се смята бизнесменът Христо Ковачки. През април мина „Черно море“, също част от неговото портфолио, беше обявена в несъстоятелност и спря работа. Възнагражденията на съкратените служители там бяха забавени чак до септември, а обезщетенията все още не са изплатени.

Същевременно, в парламента беше сформирана специална комисия, която да разгледа казуса с концесията на мината в Бобов дол от 2005 г. досега. За неин председател бе избран Делян Добрев от ГЕРБ, чиито депутатски имунитет по-късно бе поискан от главния прокурор във връзка със случая АЕЦ “Белене”.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък съобщи, че в първите 5 години до 2012 г. Дружеството “Въгледобив Бобов дол” е било напълно освободено от концесионна такса,  като в момента задълженията му към нейното ведомство са в размер на 560 хиляди лева. Основният проблем на фирмата обаче остават данъчните задължения, които възлизат на близо 40 млн.лв.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар