Само 10% от дипломиралите се у нас медици остават да работят в България

По 350-400 квалифицирани лекари напускат страната ни всяка година

По-малко от 5 % от лекарите у нас са под 30-годишна възраст, съобщи председателят но Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред симпозиум на лекарските камари от Централна и Източна Европа. И само около 10% от младите медици, положили Хипократова клетва, остават да работят в страната. Половината български лекари са над 55 години, а една трета са над 60 години, уточни д-р Грозев.

След Хипократовата клетва повечето млади медици гледат по-бързо да си тръгнат от България
След Хипократовата клетва повечето млади медици гледат по-бързо да си тръгнат от България

Основна причина за застаряване на лекарското съсловие у нас е миграцията на младите ни медици към Западна Европа, като повече от заминалите се насочват към Англия, Германия и Франция.

Всяка година около 350-400 квалифицирани лекари напускат България, което би могло да доведе до крах в системата на здравеопазването ни, сочат данни на БЛС. Вече има населени места в Северозападна България и в Родопите, в които няма лекари, подчерта д-р Грозев.

( Още по темата прочетете на сайта po-zdravidens.com )

 

Междувременно бе разпространена класация на агенция „Блумбърг” за ефикасността на здравните системи по света, в която България е подредена едва на 46-то място, заедно с Либия.

Първите три места са за Хонконг, Сингапур и Испания. САЩ са на 50-то място, а Русия на 55-то.

Общо в списъка са включени 55 държави, в които населението надхвърля 5 милиона души, продължителността на живота е над 75 г. и БВП на глава от населението е над 5000 долара годишно.

Статистиката е изготвена по данни за 2014 г. и се базира на данни за продължителността на живота, за разходите за здравеопазване на глава от населението и като дял от БВП.  По сравнение с предходна подобна класация от 2009 г. страната ни е паднала с пет места надолу.

Според методологията за определянето на индекса 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% тежест има разходът за здравеопазване като дял от БВП, а 10% тежест – сумата, която се отделя на глава от население.

За съставянето на класацията са използвани данни на Световната здравна организация, Световната банка и др. Взети са предвид всички дейности по превенция, терапевтични медицински услуги, семейно планиране, здравословно хранене, спешна медицинска помощ.

Размерът на отделяните средства за здравеопазване не се отчита като решаващ за неговата ефективност. В САЩ например се отделят по 9400 долара на глава от населението и 17,14% от БВП, но ефективността на здравеопазването е по-ниска в сравнение с България, където се отделят 662 долара на човек и 8,44% от БВП отива за здравеопазване.

 

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар